Dolnośląskie Mecze Matematyczne kilka zadań
-
Citizen
- Użytkownik

- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
Dolnośląskie Mecze Matematyczne kilka zadań
Mecze matematyczne to naprawde świetna zabawa. Zamieszczam trochę zadań z meczów. Głownie liceum, ale niektóre z meczów gimnazjalnych. Rodzaje zadań przeróżne, mile widzane wskazówki, rozwiązania jeszcze milej =D
1) Przez \(\displaystyle{ a_{n}}\) oznaczamy sumę liczb naturalnych mniejszych od\(\displaystyle{ n}\). Ile wynosi \(\displaystyle{ a_{n+1}^{2}-a_{n}^{2}}\)? - Rozwiązane
2) Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ x,y,z}\) będącymi bokami trójkąta wartość wyrażenia \(\displaystyle{ | \frac{x-y}{x+y}+ \frac{y-z}{y+z} + \frac{z-x}{z+x}|}\) jest mniejsza od 1. - Rozwiązane
3) Rozwiąż w liczbach nieujemnych nierówność:
\(\displaystyle{ [x]+[y]+[x+y] \le [2x]+[2y]}\)
gdzie [a] oznacza część całkowitą liczby a. - Udzielona wskazówka
4) Liczby naturalne dodatnie \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) spełniają równanie \(\displaystyle{ ab=cd}\). Czy liczba \(\displaystyle{ a+b+c+d}\) może być pierwsza? - Rozwiązane
5) Niech \(\displaystyle{ n \in N}\). Czy istnieje taka liczba naturalna dodatnia m, że zapis dziesiętny liczby mn składa się tylko z zer i jedynek? - Rozwiązane
6) Pokaż, że \(\displaystyle{ sin1+sin3+sin5+.......+sin99= \frac{sin^{2}50}{sin1}}\). (chodzi oczywiście o sin1 stopień itd.) - Rozwiązane
7) Rozwiąż podany układ równań, jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ a,b,c,d,e,f}\) są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+by=c\\ dx+ey=f \end{cases}}\) - Rozwiązane
8) Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}1+ x_{2}+x_{3}+x_{4}+...+x_{2002}=0 \\ x_{1}+2+x_{3}+x_{4}+...+x_{2002}=0 \\ x_{1}+x_{2}+3+x_{4}+...+x_{2002}=0 \\ . \\ . \\ . \\ x_{1}+x_{2}+x_{3}+...+x_{2000}+2001+x_{2002}=0 \\ x_{1}+x_{2}+x_{3}+...+x_{2001}+2002=0 \end{cases}}\) - Rozwiązane
9) Z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9 tworzymy wszystkie możliwe liczby dziewięciocyfrowe. Ile z nich jest większych niż 678 000 000 ale mniejszych od 859 000 000?
10) Chwila, w której na trzech punktach obserwacyjnych dał się słyszeć huk wystrzału nieprzyjacielskiego działa, została dokładnie ustalona. Czy da się znaleźć położenie tego działa na mapie? - Rozwiązane
11) Iloczyn wszystkich dzielników liczby naturalnej n jest równy 8000. Znajdź n. - Udzielona wskazówka
12) Pewna liczba trzycyfrowa zaczynająca się na 3 ma tę własność, że po przestawieniu 3 na koniec otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) tej liczby. Co to za liczba? - Rozwiązane
13) Oblicz wartość \(\displaystyle{ 2004^{2}-2003^{2}+2002^{2}-2001^{2}+...-1^{2}+0^{2}-1^{2}+2^{2}-3^{2}+....-2003^{2}+2004^{2}}\). - Rozwiązane
14) Jaka jest dwa tysiące czwarta liczba w ciągu 1,0,2,1,3,2,4,...? (Kolejne liczby są na zmianę o 1 mniejszy i o 2 większe od poprzednich).
15) Niech \(\displaystyle{ a_{n}}\) będzie liczbą zapisaną za pomocą n jedynek (\(\displaystyle{ a_{1}=1, a_{2}=11}\)). Ile wynosi suma \(\displaystyle{ a_{1}+a_{2}+...+a_{29}}\)?
16) Znajdź wszystkie funkcje nieparzyste f spełniające warunek \(\displaystyle{ f(x-3)=f(3-x)}\) dla każdego x rzeczywistego. = Rozwiązane
17) Oblicz \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{ {2n \choose n} }{ 2003^{n} }}\). - Rozwiązane
18) Czy liczba \(\displaystyle{ \sqrt[3]{77}}\) jest wymierna? -Udzielona Wskazówka
19) Wykaż, że pomiędzy dowolnymi dwiema liczbami niewymiernymi znajduje się pewna liczba niewymierna. - Rozwiązane
20) Średnia geometryczna nieujemnych liczb \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},a_{3},...,a_{2004}}\) wynosi 2004. Ile wymosi średnia geometryczna liczb \(\displaystyle{ \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},a_{3},...,a_{2004}}\) i \(\displaystyle{ 2004^{2006}}\)? - Rozwiązane
21) Wykaż, że dla dowolnego a dodatniego \(\displaystyle{ \sqrt{a+ \sqrt{a+...+ \sqrt{a} } }< \sqrt{a} +1}\) , niezależnie od tego, ile pierwiastków jest po lewej stronie. - Rozwiązane
22) Czy prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ 100^{201}>99^{100} * 101^{101}}\)? - Rozwiązane
23) Ile zer jest w zapisie liczby utworzonej z kolejno napisanych dodatnich liczb parzystych mniejszych od 2004?
24) Ile zary w ciągu doby wskazówki zegara pokrywają sie? - Rozwiązane
25) Przez max(a,b) oznaczamy nie mniejszą z liczb a i b.
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x=max(2x-3,x+1,1-x)+3}\). - Rozwiązane
26) Wyobraźmy sobie, że dookoła Ziemi biegnie po równiku olbrzymia obręcz. Na skutek panujących tam upałów wydłużyła się ona o 10m. Czy przez szczelinę powstałą między obręczą a równikiem przecisnie się człowiek? - Rozwiązane
27) Kiedy ostatni raz w ciągu doby wskazówki zegara są prostopadłe?
28) Dwóch uczniów otrzymało na kartkach identyczne działania do wykonania. Jeden z nich otrzymał wynik o 2277 większy niż drugi, chociaż obaj twierdzą, że nie popełnili błędu. Czy to możliwe?
29) Jaka funkcja spełnia dla dowolnych x i y warunek \(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+y}\)?
30) Czy szachownicę 10x10 można pokryć płytkami 4x1?
31) Jakie funkcje spełniają równanie \(\displaystyle{ f(x^{3})=x^{9}+5}\) dla każdego x? - Rozwiązane
32) Czy cos15 stopni jest liczbą wymierną? - Rozwiązane
33) Czy kwadrat da się podzielić na 2002 trójkąty ostrokątne?
34) Podróżnik chce się przeprawic przez pustynię. Droga ta zajmuje 6 dni, a jeden człowiek może unieść rację żywności tylko na 4 dni. Podróżnik może jednak wynająć dowolną liczbę tragarzy. Czy ma szanse przeprawić się przez pustynię? - Rozwiązane
Może potem dodam jeszcze pare zadań.
I jeszcze zadanka:
35) Funkcja \(\displaystyle{ f:R \rightarrow R}\) spełnia dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in R}\) warunki: \(\displaystyle{ f(x+4) \le f(x)+4}\) i \(\displaystyle{ f(x+2005) \ge f(x)+2005)}\). Udowodnij, że dla każdego \(\displaystyle{ x \in R f(x+1)=f(x)+1}\).
36) Znajdź zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sqrt{cos|x|}+ \sqrt{(x+\pi)(x-\pi)(x-2\pi)^{2}} }{ \sqrt{cos x}+ \sqrt{(x+\pi))(x-\pi)(x-2\pi)^{2}} }}\).
37) Znajdź wszystkie funkcji \(\displaystyle{ f,g: R \rightarrow R}\) spełniające dla dowolnych x i y: \(\displaystyle{ 2f(x)-3g(y)=2x^{2}+xy+3y^{2}-1}\). - Rozwiązane
38) Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{2x^{2}}{1+x^{2}}=y \\ \frac{2y^{2}}{1+y^{2}}=z \\ \frac{2z^{2}}{1+z^{2}}=x \end{cases}}\). - Rozwiązane
39) Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \left| \frac{x(x+1)(x+2)...(x+2004)}{x+1} \right|+ \left| \frac{x(x+1)(x+2)...(x+2004)}{x+2} \right|+ \left|\frac{x(x+1)(x+2)...(x+2004)}{x+3} \right|+...+ \left|\frac{x(x+1)(x+2)...(x+2004)}{x+2004} \right|=0}\) - Rozwiązane
Przenosze 2 nierozwiązane zadania meczowe z innego tematu:
40) Czy dla każdego a całkowitego istnieją takie całkowite x i y, że 123x + 1234y = a . - Rozwiązane
41) Jaką cyfrą kończy się zapis dziesiętny \(\displaystyle{ 2003^{| 2003^{2004!} - 2004^{2003!}| }}\)?}\)
1) Przez \(\displaystyle{ a_{n}}\) oznaczamy sumę liczb naturalnych mniejszych od\(\displaystyle{ n}\). Ile wynosi \(\displaystyle{ a_{n+1}^{2}-a_{n}^{2}}\)? - Rozwiązane
2) Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ x,y,z}\) będącymi bokami trójkąta wartość wyrażenia \(\displaystyle{ | \frac{x-y}{x+y}+ \frac{y-z}{y+z} + \frac{z-x}{z+x}|}\) jest mniejsza od 1. - Rozwiązane
3) Rozwiąż w liczbach nieujemnych nierówność:
\(\displaystyle{ [x]+[y]+[x+y] \le [2x]+[2y]}\)
gdzie [a] oznacza część całkowitą liczby a. - Udzielona wskazówka
4) Liczby naturalne dodatnie \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) spełniają równanie \(\displaystyle{ ab=cd}\). Czy liczba \(\displaystyle{ a+b+c+d}\) może być pierwsza? - Rozwiązane
5) Niech \(\displaystyle{ n \in N}\). Czy istnieje taka liczba naturalna dodatnia m, że zapis dziesiętny liczby mn składa się tylko z zer i jedynek? - Rozwiązane
6) Pokaż, że \(\displaystyle{ sin1+sin3+sin5+.......+sin99= \frac{sin^{2}50}{sin1}}\). (chodzi oczywiście o sin1 stopień itd.) - Rozwiązane
7) Rozwiąż podany układ równań, jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ a,b,c,d,e,f}\) są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+by=c\\ dx+ey=f \end{cases}}\) - Rozwiązane
8) Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}1+ x_{2}+x_{3}+x_{4}+...+x_{2002}=0 \\ x_{1}+2+x_{3}+x_{4}+...+x_{2002}=0 \\ x_{1}+x_{2}+3+x_{4}+...+x_{2002}=0 \\ . \\ . \\ . \\ x_{1}+x_{2}+x_{3}+...+x_{2000}+2001+x_{2002}=0 \\ x_{1}+x_{2}+x_{3}+...+x_{2001}+2002=0 \end{cases}}\) - Rozwiązane
9) Z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9 tworzymy wszystkie możliwe liczby dziewięciocyfrowe. Ile z nich jest większych niż 678 000 000 ale mniejszych od 859 000 000?
10) Chwila, w której na trzech punktach obserwacyjnych dał się słyszeć huk wystrzału nieprzyjacielskiego działa, została dokładnie ustalona. Czy da się znaleźć położenie tego działa na mapie? - Rozwiązane
11) Iloczyn wszystkich dzielników liczby naturalnej n jest równy 8000. Znajdź n. - Udzielona wskazówka
12) Pewna liczba trzycyfrowa zaczynająca się na 3 ma tę własność, że po przestawieniu 3 na koniec otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) tej liczby. Co to za liczba? - Rozwiązane
13) Oblicz wartość \(\displaystyle{ 2004^{2}-2003^{2}+2002^{2}-2001^{2}+...-1^{2}+0^{2}-1^{2}+2^{2}-3^{2}+....-2003^{2}+2004^{2}}\). - Rozwiązane
14) Jaka jest dwa tysiące czwarta liczba w ciągu 1,0,2,1,3,2,4,...? (Kolejne liczby są na zmianę o 1 mniejszy i o 2 większe od poprzednich).
15) Niech \(\displaystyle{ a_{n}}\) będzie liczbą zapisaną za pomocą n jedynek (\(\displaystyle{ a_{1}=1, a_{2}=11}\)). Ile wynosi suma \(\displaystyle{ a_{1}+a_{2}+...+a_{29}}\)?
16) Znajdź wszystkie funkcje nieparzyste f spełniające warunek \(\displaystyle{ f(x-3)=f(3-x)}\) dla każdego x rzeczywistego. = Rozwiązane
17) Oblicz \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{ {2n \choose n} }{ 2003^{n} }}\). - Rozwiązane
18) Czy liczba \(\displaystyle{ \sqrt[3]{77}}\) jest wymierna? -Udzielona Wskazówka
19) Wykaż, że pomiędzy dowolnymi dwiema liczbami niewymiernymi znajduje się pewna liczba niewymierna. - Rozwiązane
20) Średnia geometryczna nieujemnych liczb \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},a_{3},...,a_{2004}}\) wynosi 2004. Ile wymosi średnia geometryczna liczb \(\displaystyle{ \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},a_{3},...,a_{2004}}\) i \(\displaystyle{ 2004^{2006}}\)? - Rozwiązane
21) Wykaż, że dla dowolnego a dodatniego \(\displaystyle{ \sqrt{a+ \sqrt{a+...+ \sqrt{a} } }< \sqrt{a} +1}\) , niezależnie od tego, ile pierwiastków jest po lewej stronie. - Rozwiązane
22) Czy prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ 100^{201}>99^{100} * 101^{101}}\)? - Rozwiązane
23) Ile zer jest w zapisie liczby utworzonej z kolejno napisanych dodatnich liczb parzystych mniejszych od 2004?
24) Ile zary w ciągu doby wskazówki zegara pokrywają sie? - Rozwiązane
25) Przez max(a,b) oznaczamy nie mniejszą z liczb a i b.
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x=max(2x-3,x+1,1-x)+3}\). - Rozwiązane
26) Wyobraźmy sobie, że dookoła Ziemi biegnie po równiku olbrzymia obręcz. Na skutek panujących tam upałów wydłużyła się ona o 10m. Czy przez szczelinę powstałą między obręczą a równikiem przecisnie się człowiek? - Rozwiązane
27) Kiedy ostatni raz w ciągu doby wskazówki zegara są prostopadłe?
28) Dwóch uczniów otrzymało na kartkach identyczne działania do wykonania. Jeden z nich otrzymał wynik o 2277 większy niż drugi, chociaż obaj twierdzą, że nie popełnili błędu. Czy to możliwe?
29) Jaka funkcja spełnia dla dowolnych x i y warunek \(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+y}\)?
30) Czy szachownicę 10x10 można pokryć płytkami 4x1?
31) Jakie funkcje spełniają równanie \(\displaystyle{ f(x^{3})=x^{9}+5}\) dla każdego x? - Rozwiązane
32) Czy cos15 stopni jest liczbą wymierną? - Rozwiązane
33) Czy kwadrat da się podzielić na 2002 trójkąty ostrokątne?
34) Podróżnik chce się przeprawic przez pustynię. Droga ta zajmuje 6 dni, a jeden człowiek może unieść rację żywności tylko na 4 dni. Podróżnik może jednak wynająć dowolną liczbę tragarzy. Czy ma szanse przeprawić się przez pustynię? - Rozwiązane
Może potem dodam jeszcze pare zadań.
I jeszcze zadanka:
35) Funkcja \(\displaystyle{ f:R \rightarrow R}\) spełnia dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in R}\) warunki: \(\displaystyle{ f(x+4) \le f(x)+4}\) i \(\displaystyle{ f(x+2005) \ge f(x)+2005)}\). Udowodnij, że dla każdego \(\displaystyle{ x \in R f(x+1)=f(x)+1}\).
36) Znajdź zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sqrt{cos|x|}+ \sqrt{(x+\pi)(x-\pi)(x-2\pi)^{2}} }{ \sqrt{cos x}+ \sqrt{(x+\pi))(x-\pi)(x-2\pi)^{2}} }}\).
37) Znajdź wszystkie funkcji \(\displaystyle{ f,g: R \rightarrow R}\) spełniające dla dowolnych x i y: \(\displaystyle{ 2f(x)-3g(y)=2x^{2}+xy+3y^{2}-1}\). - Rozwiązane
38) Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{2x^{2}}{1+x^{2}}=y \\ \frac{2y^{2}}{1+y^{2}}=z \\ \frac{2z^{2}}{1+z^{2}}=x \end{cases}}\). - Rozwiązane
39) Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \left| \frac{x(x+1)(x+2)...(x+2004)}{x+1} \right|+ \left| \frac{x(x+1)(x+2)...(x+2004)}{x+2} \right|+ \left|\frac{x(x+1)(x+2)...(x+2004)}{x+3} \right|+...+ \left|\frac{x(x+1)(x+2)...(x+2004)}{x+2004} \right|=0}\) - Rozwiązane
Przenosze 2 nierozwiązane zadania meczowe z innego tematu:
40) Czy dla każdego a całkowitego istnieją takie całkowite x i y, że 123x + 1234y = a . - Rozwiązane
41) Jaką cyfrą kończy się zapis dziesiętny \(\displaystyle{ 2003^{| 2003^{2004!} - 2004^{2003!}| }}\)?}\)
Ostatnio zmieniony 1 cze 2009, o 17:22 przez Citizen, łącznie zmieniany 7 razy.
- alchemik
- Użytkownik

- Posty: 280
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 65 razy
Dolnośląskie Mecze Matematyczne kilka zadań
zad. 16:
zad. 18:
zad. 20:
zad. 21:
zad. 25:
zad. 26:
zad. 28:
zad. 29:
zad. 31:
Ostatnio zmieniony 30 maja 2009, o 17:02 przez alchemik, łącznie zmieniany 2 razy.
- kluczyk
- Użytkownik

- Posty: 420
- Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 12 razy
Dolnośląskie Mecze Matematyczne kilka zadań
Jeżeli mamy jakiś ułamek \(\displaystyle{ \frac{k}{l}}\), dla \(\displaystyle{ l>0}\) i \(\displaystyle{ k<l}\) (a tak jest w tym przypadku). To zachodzi nierówność: \(\displaystyle{ \frac{k}{l}< \frac{k+m}{l+m}}\) dla pewnego \(\displaystyle{ m>0}\) ,gdyż po wymnożeniu:\(\displaystyle{ kl+km<kl+lm \Leftrightarrow m(l-k)>0}\) co jest prawdą
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13436
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3429 razy
- Pomógł: 809 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13436
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3429 razy
- Pomógł: 809 razy
Dolnośląskie Mecze Matematyczne kilka zadań
Jesli \(\displaystyle{ a<b}\) sa to l niewymierne to \(\displaystyle{ a <a+ \frac{1}{n} <b}\) (bierzemy n duze , tj \(\displaystyle{ n> \frac{1}{b-a}}\)) i liczba \(\displaystyle{ a+ \frac{1}{n}}\) jest niewymierna.


