[MIX] Mix matematyczny (23)
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Mix matematyczny (23)
1. Niech czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\), będzie taki, że wszystkie kąty płaskie przy wierzchołku \(\displaystyle{ D}\) są proste. Wykaż, że spodek wysokości tegoż czworościanu opuszczonej z wierzchołka \(\displaystyle{ D}\) pokrywa się z punktem przecięcia wysokości ściany \(\displaystyle{ ABC}\)
2. Dana jest liczba naturalna \(\displaystyle{ n \geq 4}\) dla której liczba \(\displaystyle{ n+1}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ \lceil \sqrt{n} \rceil +1}\). Dowieśc, że liczba \(\displaystyle{ (n-1)(n-3)}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ \lceil \sqrt{n} \rceil -1}\)
Uwaga: \(\displaystyle{ \lceil x \rceil}\)oznacza największą liczbę całkowitą nie większą niz \(\displaystyle{ x}\)
3. Zbiór \(\displaystyle{ X}\) ma 10 elementów. Dana jest pewna rodzina \(\displaystyle{ S}\) składająca się z podzbiorów \(\displaystyle{ X}\), (tj \(\displaystyle{ S \subset 2^X}\)) i licząca nie mniej niż 177 zbiorów. Wykazać, że wtedy istnieje pewien zbiór \(\displaystyle{ Y \subset X}\) czteroelementowy, taki że jeśli \(\displaystyle{ Z \subset Y}\), to \(\displaystyle{ Z =Y \cap A}\) dla pewnego zbioru \(\displaystyle{ A \in S}\)
4. Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje pewna liczba naturalna \(\displaystyle{ m}\) o tej własnośći, że \(\displaystyle{ m}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2^n}\) oraz z zapisie dziesiętnym liczby \(\displaystyle{ m}\) występuja jedynie cyfry \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\). Podaj takie \(\displaystyle{ m}\) dla \(\displaystyle{ n=7}\).
5. Wyznacz najmniejsza liczbę naturalną \(\displaystyle{ n}\) taką, aby prawdziwe było twierdzenie:
Każdą liczbę ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, 2, ...,n \}}\) pomalowano -w dowolny sposób- jednym z trzech kolorów. Wtedy istnieją \(\displaystyle{ a, b}\) a>b pomalowane tym samym kolorem i takie, że \(\displaystyle{ a-b}\) jest kwadratem pewnej liczby naturalnej.
6. Niech \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) będzie taka funkcją, iż \(\displaystyle{ |f(x)| \leq 1}\) dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\), oraz zachodzi tożsamość \(\displaystyle{ f(x) + f(x+ \frac{13}{42})= f(x+ \frac{1}{6}) + f(x+ \frac{1}{7})}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją okresową.
7. Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie liczba naturalną i \(\displaystyle{ S}\) jest to zbiór wszystkich liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\) takich że \(\displaystyle{ n < p \leq 2n}\). Wykaż, że
a) jesli \(\displaystyle{ p \in S}\) to \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ {2n \choose n}}\)
b) iloczyn wszystkich liczb ze zbioru \(\displaystyle{ S}\) nie przekracza \(\displaystyle{ 4^n}\)
8. Dowieść, że istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) takich, że najmniejsza liczba naturalna nająca \(\displaystyle{ n}\) podzielników naturalnych jest większa od najmniejszej liczby naturalnej mającej \(\displaystyle{ n+1}\) podzielników naturalnych.
9. Rozstrzygnij czy zbiór \(\displaystyle{ \{1^2, 2^2, 3^2, ...., 1000^2 \}}\) można rozłozyc na dwa rozłaczne zbiory równej mocy, \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) (tj mające po 500 elementów każdy ) i takie, że \(\displaystyle{ \sum_{x \in A} x = \sum_{x \in B} x}\)
10. Udowodnić twierdzenie (Anninga -Erdosa): dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n>2}\) istnieje na płaszczyznie \(\displaystyle{ n}\) punktów takich, że nie wszystkie leżą na jednej prostej i że odległość każdych dwóch z nich jest liczbą całkowitą.
Bedzie co robic w weekend! Powodzenia
2. Dana jest liczba naturalna \(\displaystyle{ n \geq 4}\) dla której liczba \(\displaystyle{ n+1}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ \lceil \sqrt{n} \rceil +1}\). Dowieśc, że liczba \(\displaystyle{ (n-1)(n-3)}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ \lceil \sqrt{n} \rceil -1}\)
Uwaga: \(\displaystyle{ \lceil x \rceil}\)oznacza największą liczbę całkowitą nie większą niz \(\displaystyle{ x}\)
3. Zbiór \(\displaystyle{ X}\) ma 10 elementów. Dana jest pewna rodzina \(\displaystyle{ S}\) składająca się z podzbiorów \(\displaystyle{ X}\), (tj \(\displaystyle{ S \subset 2^X}\)) i licząca nie mniej niż 177 zbiorów. Wykazać, że wtedy istnieje pewien zbiór \(\displaystyle{ Y \subset X}\) czteroelementowy, taki że jeśli \(\displaystyle{ Z \subset Y}\), to \(\displaystyle{ Z =Y \cap A}\) dla pewnego zbioru \(\displaystyle{ A \in S}\)
4. Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje pewna liczba naturalna \(\displaystyle{ m}\) o tej własnośći, że \(\displaystyle{ m}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2^n}\) oraz z zapisie dziesiętnym liczby \(\displaystyle{ m}\) występuja jedynie cyfry \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\). Podaj takie \(\displaystyle{ m}\) dla \(\displaystyle{ n=7}\).
5. Wyznacz najmniejsza liczbę naturalną \(\displaystyle{ n}\) taką, aby prawdziwe było twierdzenie:
Każdą liczbę ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, 2, ...,n \}}\) pomalowano -w dowolny sposób- jednym z trzech kolorów. Wtedy istnieją \(\displaystyle{ a, b}\) a>b pomalowane tym samym kolorem i takie, że \(\displaystyle{ a-b}\) jest kwadratem pewnej liczby naturalnej.
6. Niech \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) będzie taka funkcją, iż \(\displaystyle{ |f(x)| \leq 1}\) dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\), oraz zachodzi tożsamość \(\displaystyle{ f(x) + f(x+ \frac{13}{42})= f(x+ \frac{1}{6}) + f(x+ \frac{1}{7})}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją okresową.
7. Niech \(\displaystyle{ n}\) będzie liczba naturalną i \(\displaystyle{ S}\) jest to zbiór wszystkich liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\) takich że \(\displaystyle{ n < p \leq 2n}\). Wykaż, że
a) jesli \(\displaystyle{ p \in S}\) to \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ {2n \choose n}}\)
b) iloczyn wszystkich liczb ze zbioru \(\displaystyle{ S}\) nie przekracza \(\displaystyle{ 4^n}\)
8. Dowieść, że istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) takich, że najmniejsza liczba naturalna nająca \(\displaystyle{ n}\) podzielników naturalnych jest większa od najmniejszej liczby naturalnej mającej \(\displaystyle{ n+1}\) podzielników naturalnych.
9. Rozstrzygnij czy zbiór \(\displaystyle{ \{1^2, 2^2, 3^2, ...., 1000^2 \}}\) można rozłozyc na dwa rozłaczne zbiory równej mocy, \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) (tj mające po 500 elementów każdy ) i takie, że \(\displaystyle{ \sum_{x \in A} x = \sum_{x \in B} x}\)
10. Udowodnić twierdzenie (Anninga -Erdosa): dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n>2}\) istnieje na płaszczyznie \(\displaystyle{ n}\) punktów takich, że nie wszystkie leżą na jednej prostej i że odległość każdych dwóch z nich jest liczbą całkowitą.
Bedzie co robic w weekend! Powodzenia
-
Dumel
- Użytkownik

- Posty: 1969
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[MIX] Mix matematyczny (23)
zad. 7a.:
nie powinno być: "najmniejszą liczbą naturalną nie mniejszą niż \(\displaystyle{ x}\)?mol_ksiazkowy pisze:Uwaga: \(\displaystyle{ \lceil x \rceil}\)oznacza największą liczbę całkowitą nie większą niz \(\displaystyle{ x}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Mix matematyczny (23)
Za bardzo sie "rozpedzilem..." Coż moge teraz jedynie przeprosicCzyli się da, co dziwi, gdyż mol pochwalił post, w którym była próba dowodu, że się nie da
- taka_jedna
- Użytkownik

- Posty: 135
- Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Aj em from Poland
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 23 razy
[MIX] Mix matematyczny (23)
2.
PS. Jak Wy to robicie, że numerki zadań pojawiają się w ciemnoniebieskiej ramce, w której jest rozwiązanie, a nie obok (jak to jest w moim przypadku)?
Ukryta treść:
- taka_jedna
- Użytkownik

- Posty: 135
- Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Aj em from Poland
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 23 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Mix matematyczny (23)
Quote:
wsk ad 6
molu, mógłbyś dać jakąś wskazówkę do zad. 5.?
Ukryta treść:
wsk ad 6
Ukryta treść:



