dywan bialo - czerwony

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
mateuszef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 sty 2008, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

dywan bialo - czerwony

Post autor: mateuszef »

Posiadamy dywan z narysowanym na nim układem współrzędnych. Zostały na nim utworzone kwadraty na wzór jaki przedstawiono niżej:
AU
AU
0ba4c5a1304fa91em.jpg (9.92 KiB) Przejrzano 214 razy
[/url]
(rysunek umiesilem dla czytelnosci, brak pomyslow na jego opis slowny)
Na takiej planszy narysujemy prostokąt i musimy policzyć ile w tym prostokącie jest czerwonych kwadratów.(mamy współrzędne dolnego lewego wierzchołka i górnego prawego wierzchołka prostokąta)

jakies pomysly jak obliczyc ilosc czerwonych kwadratow?
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

dywan bialo - czerwony

Post autor: Darnok »

Potrzebujesz rozwiazania dla przypadku ogólnego czy dla 2 danych punktów??
jak tylko dla jednego przypasdku to podaj te punkty
mateuszef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 sty 2008, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

dywan bialo - czerwony

Post autor: mateuszef »

dla przypadku ogolnego. wynikiem moze byc wzor rekurencyjny.
tymczasowynick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

dywan bialo - czerwony

Post autor: tymczasowynick »

a moze by zapisac tak:
x,y współrzędne prawego górnego
a,b współrzędne lewego dolnego
Szukanaliczbaczerwonych(x,y,a,b) = Szukanaliczbaczerwonych(x-2,y-2,a,b) +x+y-1

no to jesli sie nie myle by była jakaś rekurencja,

fajnie tylko musimy wiedzieć co sie stanie jak x lub y zbliży się do a i b które są stałe

trza by przemyśleć sprawę czy może być np. czerwony pasek na dole czy też muszą być jakoś rozsądnie dobrane te punkty
mateuszef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 sty 2008, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

dywan bialo - czerwony

Post autor: mateuszef »

punkty moga byc dobrane dowolnie (zakladajac ze 0 ≤ XLD, 0 ≤ YLD) NP. 1 4 8 8 wynik:16. albo 0 7 8 9 wynik: 16.
tymczasowynick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

dywan bialo - czerwony

Post autor: tymczasowynick »

no zauwazylem pomyłke

Szukanaliczbaczerwonych(x,y,a,b) = Szukanaliczbaczerwonych(x-2,y-2,a,b) +x+y-1 -a -b
powinno być tak wlasnie

czyli jadąc twój przykład

Szukanaliczbaczerwonych(8,8,1,4) = Szukanaliczbaczerwonych(6,6,1,4) + 8 + 8 -1 -1 - 4 =
= Szukanaliczbaczerwonych(6,6,1,4) +10

dalej
Szukanaliczbaczerwonych(6,6,1,4) = Szukanaliczbaczerwonych(4,4,1,4) +6 +6 -1 -1 -4 =
= Szukanaliczbaczerwonych(4,4,1,4) + 6

no i teraz powinieneś jakoś stwierdzić że Szukanaliczbaczerwonych(4,4,1,4) już nie ma czerwonek czyli =0

Czyli wynikiem jest
Szukanaliczbaczerwonych(8,8,1,4) = 10 + 6 + 0

Chodziło mi o głupie przypadki np. ile będzie czerwonek dla 9,9,1,4 na przykład

20 czy 24?
ODPOWIEDZ