Przekształcenia Geometryczne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fokus09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2009, o 19:00
Płeć: Mężczyzna

Przekształcenia Geometryczne

Post autor: fokus09 »

Hej mam zadane 3 zadania do zrobienia z matematyki i nie mogę im sprostać czy mógł by ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobic ?
o to treść:


1. Narysuj wektor \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) i podaj jego współrzędne, gdy
a) A=(0,0) B=(-2,3)
b) A=(3,0) B=(-5,2)
c) A=(0,-1) B=(3,-4)
d) A=(4,-1) B=(4,5)

2. Jakie współrzędne ma wektor \(\displaystyle{ \vec{BA}}\) , jeśli wektor \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) ma współrzędne"
a)\(\displaystyle{ \vec{AB}}\) =[3,3]
b)\(\displaystyle{ \vec{AB}}\) =[2,7]
c)\(\displaystyle{ \vec{AB}}\) =[-5,0]

3. Odcinek AB przesuwamy o wektor \(\displaystyle{ \vec{v}}\) . Podaj współrzędne końców otrzymanego odcinka, gdy:
a)\(\displaystyle{ \vec{v}}\) = [0,3]
b)\(\displaystyle{ \vec{v}}\) = [5,0]
c)\(\displaystyle{ \vec{v}}\) = [-5,1]
d)\(\displaystyle{ \vec{v}}\) = [-3.-3]
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, o 20:42 przez fokus09, łącznie zmieniany 5 razy.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Przekształcenia Geometryczne

Post autor: bedbet »

LaTeX nie gryzie.
fokus09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2009, o 19:00
Płeć: Mężczyzna

Przekształcenia Geometryczne

Post autor: fokus09 »

fokus09 pisze:Hej mam zadane 3 zadania do zrobienia z matematyki i nie mogę im sprostać czy mógł by ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobic ?
o to treść:


1. Narysuj wektor \(\displaystyle{ vec{AB}[ ex] i podaj jego współrzędne, gdy
a) A=(0,0) B=(-2,3)
b) A=(3,0) B=(-5,2)
c) A=(0,-1) B=(3,-4)
d) A=(4,-1) B=(4,5)

2. Jakie współrzędne ma wektor vec{BA} , jeśli wektor vec{AB} ma współrzędne"
a)vec{ab} =[3,3]
b)vec{AB} =[2,7]
c)vec{AB} =[-5,0]

3. Odcinek AB przesuwamy o wektor vec{v} . Podaj współrzędne końców otrzymanego odcinka, gdy:
a)vec{v} =[0,3]
b)vec{v} =[5,0]
c)vec{v} =[-5,1]
d)vec{v} =[-3.-3]}\)
-- 27 maja 2009, o 20:44 --ok pasuje ? teraz mi ktoś wytłumaczy jak to zrobić ?
ODPOWIEDZ