Układ równań Cramerem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
volv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 17 paź 2008, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy

Układ równań Cramerem

Post autor: volv »

Witam, chciałbym sprawdzić czy dobrze rozwiązałem to zadanie.

W oparciu o twierdzenie Cramera rozwiązać układ równań liniowych:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y-3z=2\\3x+y-2z=4\\3x+4y-6z=7\end{cases}}\)

Moim wynikiem jest macierz:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -3\\-13\\-9\end{bmatrix}}\)

Czyli \(\displaystyle{ x=-3, y=-13, z=-9}\).
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5354
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Układ równań Cramerem

Post autor: BettyBoo »

Jeśli chcesz sprawdzić, czy masz poprawny wynik, wystarczy podstawić rozwiązanie do układu. Jak widać, nie spełnia ono już pierwszego równania, więc rozwiązanie to nie jest

Pozdrawiam.
volv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 17 paź 2008, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy

Układ równań Cramerem

Post autor: volv »

Heh faktycznie, jakiegoś zaćmienia umysłowego dostałem.

Dodatkowo znalazłem błąd w znaku w przykładzie. Rozwiązałem od nowa, podstawiłem wyniki do równania i już mi się wszystko zgadza
ODPOWIEDZ