matex staszic 2009
-
Liesel
- Użytkownik

- Posty: 46
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
matex staszic 2009
Kto to pisał i komu jak poszło?
Ja zrobiłam 5 zadań z sześciu, ale trzy mogę mieć źle "w środku".
Pisało ok. 130 osób i wiem, że jeszcze 16 INNYCH osób już ma zagwarantowane miejsca za olimpiady itp. Zostaje 40 osób z tych 130 do matexu... Ciekawa jestem, czy się dostanę.
Ja zrobiłam 5 zadań z sześciu, ale trzy mogę mieć źle "w środku".
Pisało ok. 130 osób i wiem, że jeszcze 16 INNYCH osób już ma zagwarantowane miejsca za olimpiady itp. Zostaje 40 osób z tych 130 do matexu... Ciekawa jestem, czy się dostanę.
-
snm
- Użytkownik

- Posty: 455
- Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 54 razy
matex staszic 2009
Test był naprawdę, naprawdę banalny. Wszyscy, których zagadnąłem, mieli 4-6. Ja (1 liceum) zrobiłem je od ręki w 5 min bez specjalnego myślenia
Teoria liczb: nie może być kwadratem, bo jest podzielna przez 3, ale nie przez 9
Ciąg: oczywiście jest okresowy, bodajże składał się z 7,8 i 5
Planimetria nr 1: kąty wpisane i środkowe + trójkąt prostokątny => SM=1
Planimetria nr 2: oczywiście w ABCD można wpisać okrąg (z tw. o stycznej), więc jeśli boki są kolejno a,b,c,x, to x=a+c-b
Stereometria: jak w metrze sobie wyobraziłem to chyba 1/6
Teoria liczb: nie może być kwadratem, bo jest podzielna przez 3, ale nie przez 9
Ciąg: oczywiście jest okresowy, bodajże składał się z 7,8 i 5
Planimetria nr 1: kąty wpisane i środkowe + trójkąt prostokątny => SM=1
Planimetria nr 2: oczywiście w ABCD można wpisać okrąg (z tw. o stycznej), więc jeśli boki są kolejno a,b,c,x, to x=a+c-b
Stereometria: jak w metrze sobie wyobraziłem to chyba 1/6
-
Liesel
- Użytkownik

- Posty: 46
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
matex staszic 2009
Mam od pierwszego do piątego jak snm tyle, że słyszałam, że jak oceniają to, kiedy coś jest nieoczywistego dają 0 pkt. U mnie są ze 3 zadania nieoczywiste. Ale (cytat z forum staszica):
Zadanie 1 j. w.
Zadanie 2 576
Zadanie 3 785...78
Zadanie 4 1
Zadanie 5 c+a-b
a szóstego nie łapię
To prawda? Zdarza się że dają połowę pkt? Czy te 25 pkt to całość za zadanie? Ja słyszałam że dają po pięćdziesiąt za każde zadanie (próg punktowy jest max z zeszłego roku 500 ;P, czyli 500-200 i wszystko na 6)Izirix z forum staszica pisze:...może coś na waszej pracy było nie oczywiste i straciliście np. 25 pkt. to może zaważyć nad tym czy się do matexu dostaniecie!
Zadanie 1 j. w.
Zadanie 2 576
Zadanie 3 785...78
Zadanie 4 1
Zadanie 5 c+a-b
a szóstego nie łapię
-
snm
- Użytkownik

- Posty: 455
- Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 54 razy
matex staszic 2009
Dają 25 punktów, jeśli masz prawie rozwiązane, tj. zauważyłaś wszystko ale np nie dokończyłaś. Wtedy przychodzisz jutro się kłócić. Rzadko się udaje, ale jednak.
Nieprawda, że nie uznają rzeczy oczywistych. Nauczyciel z pewnym doświadczeniem, szczególnie w staszicu, jest w stanie rozpoznać, kiedy coś dla autora rozwiązania jest oczywiste, a kiedy jest blefem.
Nieprawda, że nie uznają rzeczy oczywistych. Nauczyciel z pewnym doświadczeniem, szczególnie w staszicu, jest w stanie rozpoznać, kiedy coś dla autora rozwiązania jest oczywiste, a kiedy jest blefem.
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
matex staszic 2009
Będzie to ostrosłup ABCDT, gdzie T jest punktem przecięcia AR i CP.a szóstego nie łapię
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, o 20:23 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wilk
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
matex staszic 2009
zrobiłem wszystkie zgadzam się że dużo łatwiejsze niż w poprzednich latach, nie jestem pewny czy nie odejmą mi za 6 w który z pitagorasa niepotrzebnie liczyłem wysokość która oczywiści była równa połowie boku ... Przyznaję jednak by zauważyć jak należy zrobić to 6 zajęło mi trochę czasu
- Dolin
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 3 razy
matex staszic 2009
Mam 5,5/6 zadań, nie dokończyłem zad. 5. Mam nadzieję, że dobrze wszystko opisałem i nie przejadę się, jak na OMG
-
wilk
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
matex staszic 2009
snm, czyli dadzą mi 25 punktów za to zadanie? jeśli pozostała część jest dobrze
tak na OMG też myślałem że wszystko dobrze mi poszło a okazało się nie najlepiej ale liczę że teraz będzie lepiej
tak na OMG też myślałem że wszystko dobrze mi poszło a okazało się nie najlepiej ale liczę że teraz będzie lepiej
- RzeqA
- Użytkownik

- Posty: 64
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Wawy
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 7 razy
matex staszic 2009
no to chyba szanse mam niewielkie, by się dostać... 40 miejsc, ~120 osób... połowa chyba na więcej niż 3 napisała :/. W domu normalnie robiłem po 3-4 zad. ze starszych matexów! To 6. i 1. to przeciez na 3 linijki rozwiązanie!
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
matex staszic 2009
Ja nie pisałem, bo mam laureata z OMG, ale od tajemniczego nieznajomego dostałem SMS-a, że nie ma mnie na liście zwolnionych . A zadania lajtowe, nic trudnego. Może w 6 było trochę ciężko zauważyć ten czworościan (ja go nadal tak średnio widzę ), ale zauważało się po prostu, że pewne 2 punkty naeżą do tych samych płaszczyzn i wychodziło, że część wspólna jest ograniczona przez krawędzie AS, BS, CS, DS i lajcik.
