Witam, proszę o pomoc z tymi dwoma szeregami:
1) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{3^{n}sinn}{n!}}\)
2) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}(-1)^n\frac{\sqrt{n}}{n+7}}\)
Z góry dzięki, pozdrawiam ;]
Zbadać zbieżność szeregów.
- Noegrus
- Użytkownik

- Posty: 116
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbadać zbieżność szeregów.
Tyle to nawet miałem w poleceniu ;p Jak się do tego dalej ustosunkować raczej trudno mi wymyślić... Widzę, że pewnie banalne, ale jakoś nie potrafię załapać.
-
miodzio1988
Zbadać zbieżność szeregów.
No sprawdz czy ciag :
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{n} }{n+7}}\)
spelnia zalozenia tego kryterium tzn:
jest malejacy
zbiega do zera
posiada tylko wyrazy dodatnie.
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{n} }{n+7}}\)
spelnia zalozenia tego kryterium tzn:
jest malejacy
zbiega do zera
posiada tylko wyrazy dodatnie.
-
miodzio1988
Zbadać zbieżność szeregów.
ehem kryterium d'Alemberta jest dla szeregow o wyrazach dodatnich a sinn moze przyjmowac wyrazy ujemne, wiec... ?Rogal pisze:Pierwsze z kolei pięknie idzie z d'Alemberta.
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Zbadać zbieżność szeregów.
Nie, kryterium d'Alemberta jest kryterium zbieżności bezwzględnej - stosuje się do każdego szeregu.
Ten akurat jest zbieżny bezwzględnie.
Ten akurat jest zbieżny bezwzględnie.
-
miodzio1988
Zbadać zbieżność szeregów.
No ale warto wspomniec o tym, ze badamy zbieznosc bezwgledna, nie? Po to aby kolega sie nie pogubil