Oblicz dł. odcinka leżącego na prostej przecinającej trĂ

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
lukasz

Oblicz dł. odcinka leżącego na prostej przecinającej trĂ

Post autor: lukasz »

mam problem z zadaniem:
Wysokosc CD trojkata ktorej dlugosc wynosi 5 dzieli bok AB na dwa odcinki tak, ze: |AD|=4 i |DB|=8. W trojkacie poprowadzono prosta EF rownolegla do CD, ktora podzielila ten trojkat na dwie figury o rownych polach i taka, ze E (nalezy do) BC, F AB. Oblicz dlugosc odcinka lezacego na tej prostej, zawartego w tym trojkacie.
nie wiem czego wogole mam sie "chwycic" - nie bierzcie tego doslownie;)
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Oblicz dł. odcinka leżącego na prostej przecinającej trĂ

Post autor: Zlodiej »

Łatwo policzyć jakie pola powinny mieć te wigury licząc pole trójkąta i dzieląc go na pół ...

Następnie układasz równanie.
1. pole trójkąta BEF
2. Pole figury EFCA zapisac jako sume pól trójkąta CDA i trapezu EFDC. W przekształceniach zauważ, że AB-AF=DF i takie tam.

Wyjdzie układ równań z dwiema niewiadomymi: EF i BF gdzie EF jest szukaną ...
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Oblicz dł. odcinka leżącego na prostej przecinającej trĂ

Post autor: W_Zygmunt »

Przepraszam post wycofuję by nie wprowadzać zamieszania
Ostatnio zmieniony 23 gru 2004, o 17:12 przez W_Zygmunt, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Oblicz dł. odcinka leżącego na prostej przecinającej trĂ

Post autor: Zlodiej »

W trojkacie poprowadzono prosta EF rownolegla do CD

u Ciebie nie jest ona równoległa
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Oblicz dł. odcinka leżącego na prostej przecinającej trĂ

Post autor: W_Zygmunt »

Dziękuję. Znowu nie przeczytałem dokładnie tematu

Mam nadzieję, że teraz dobrze!

Pole trójkąta BDC jest równe 1/2*8*5 = 20
pole trójkąta BFE = 1/2* pole trójkąta ABC = 1/2 * 1/2 * 12 * 5 = 15
Trójkąty BFE i BDC są jednokładne zatem kwadrat stosunku jednokładnośći równa się
15/20 a k = sqrt(3/4)
Odcinki FE i DC są jednokładne.
|FE|/|DC| = sqrt(3/4)
więc |EF| = 5*sqrt(3/4) = 5/2 * sqrt(3)
ODPOWIEDZ