Odleglosc miedzy grzbietami fal na morzu wynosi okolo 15 metrow. Z jaka szybkoscia rozchodza sie fale, jesli uderzaja o brzeg 12 razy na minute.
Bardzo dziekuje za pomoc.
drgania i fale
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
drgania i fale
Odległość między grzbietami czyli długość fali \(\displaystyle{ \lambda=15}\)
12 uderzeń na minute to 1/5 uderzenia na sekunde czyli \(\displaystyle{ f=0.2 Hz \Rightarrow T=5s}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{\lambda}{T}}\)
12 uderzeń na minute to 1/5 uderzenia na sekunde czyli \(\displaystyle{ f=0.2 Hz \Rightarrow T=5s}\)
\(\displaystyle{ v=\frac{\lambda}{T}}\)