Udowodnij ,że jeżeli x+y+z= Π , to
sinx+siny+sinz = 4cos(x/2)cos(y/2)cos(z/2) .
Dowód tozsamosci trygonometrycznej.
-
jedrek
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 2 mar 2006, o 23:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Pomógł: 1 raz
Dowód tozsamosci trygonometrycznej.
wylicz z, wstaw do lewej strony, potem dodaj pierwsze dwa sinusy ze wzoru na sumę sinusów, a trzeci sinus rozbij na połówki.
-
MaH
Dowód tozsamosci trygonometrycznej.
Dochodze do takiego:
L= 2sin(x+y)/2cos(x-y)/2 +sinxcosy+sinycosx
i co dalej ?
L= 2sin(x+y)/2cos(x-y)/2 +sinxcosy+sinycosx
i co dalej ?