Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB
A= (1, -5 ) B= (1, 1 )
Środek odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Środek odcinka
1. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. Znajdź współrzędne środka odcinka AB
3. Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej z punktu 1. i przechodzącej przez punkt znaleziony w punkcie 2.
2. Znajdź współrzędne środka odcinka AB
3. Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej z punktu 1. i przechodzącej przez punkt znaleziony w punkcie 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Środek odcinka
prosta AB - \(\displaystyle{ x=1}\), prostopadla do niej \(\displaystyle{ y=b}\)
Punkt w polowie \(\displaystyle{ |AB| = F( \frac{1+1}{2}, \frac{1-5}{2} )= F(1,-2)}\)
\(\displaystyle{ y=b}\), \(\displaystyle{ F \in y}\) => \(\displaystyle{ b=-2}\)
\(\displaystyle{ y=-2}\)
Punkt w polowie \(\displaystyle{ |AB| = F( \frac{1+1}{2}, \frac{1-5}{2} )= F(1,-2)}\)
\(\displaystyle{ y=b}\), \(\displaystyle{ F \in y}\) => \(\displaystyle{ b=-2}\)
\(\displaystyle{ y=-2}\)