Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
-
mala_me
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: mala_me »
\(\displaystyle{ y=(x+2) ^2 - 4x}\)
i jak to poznać?
-
Nakahed90
- Użytkownik

- Posty: 8887
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Post
autor: Nakahed90 »
Wystarczy rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ y=0}\)
-
mala_me
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: mala_me »
a nie powinno wyjść \(\displaystyle{ y=x^2 + 4}\)?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, o 11:51 przez
Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jerzy_q
- Użytkownik

- Posty: 281
- Rejestracja: 6 lut 2009, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 39 razy
Post
autor: Jerzy_q »
Powinno, czyli dalej \(\displaystyle{ x^2+4=0 \Rightarrow x^2 = -4}\) i stąd nie ma miejsc zerowych.