wyliczenie wyrażenia z cos i sin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
prince86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 lut 2006, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

wyliczenie wyrażenia z cos i sin

Post autor: prince86 »

cos � xsin � x=?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2333
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

wyliczenie wyrażenia z cos i sin

Post autor: Tristan »

Np. \(\displaystyle{ cos^2 x sin^2 x=( sin x cos x )^2=( \frac{1}{2} 2 sin x cos x)^2=(\frac{1}{2} sin 2x)^2=\frac{1}{4} sin^2 2x}\)
ODPOWIEDZ