Rozwiąż równanie

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
PCcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 30 sty 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: PCcik »

\(\displaystyle{ |x+2|+|x+8|=4}\)
\(\displaystyle{ (x+2)+(x+8)=4}\)
\(\displaystyle{ 2x=-6}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
Ma być brak. Co nie tak?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

Musisz skorzystać z własności wartości bezwzględnej.

Nie możesz ot tak sobie gubić tych ,,kresek".
ODPOWIEDZ