prawdopodobieństwo z n-em

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
MitS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 30 mar 2005, o 06:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

prawdopodobieństwo z n-em

Post autor: MitS »

Witam!

Mam takie oto zadanko:
W urnie jest n kul czarnych i 5 kul białych. Losujemy bez zwracania n+4 razy po jednej kuli. Ile musi być kul czarnych, aby prawdopodobieństwo zdarzenia, że została kula biała było równe 1/3 ?

i ja obliczyłem po swojemu i wyszło mi n=10
i chciałem sie zapytać czy dobrze ??

Pozdrawiam
Nightcrawler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 7 cze 2005, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

prawdopodobieństwo z n-em

Post autor: Nightcrawler »

Mi tez tak wyszlo, choc liczylem bardzo "po swojemu". Masz tak losujac (n+4) z (n+5) to to samo co losując 1 z (n+5) tak wychodzi z Symbolu Newtona.
A więc mamy \(\displaystyle{ \frac{5}{x} =\frac{1}{3}}\) stad x=15 a ze bialych jest 5 wiec czarnych jest 10
ODPOWIEDZ