Latex a kwantyfikatory

To miejsce, gdzie można można porozmawiać na temat funkcjonowania forum, zachowania użytkowników i pracy moderatorów...
Awatar użytkownika
czeslaw
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: czeslaw » 13 maja 2009, o 14:15

Czy w warunku kwantyfikatora da się zapisać więcej niż jeden wiersz?
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x\in R} zdanie \ logiczne\\\\
\bigwedge\limits_{a\in R; \\ n\in N _{+} } zdanie \ logiczne}\)


No i chcę żeby \(\displaystyle{ n\in N _{+}}\) było pod \(\displaystyle{ a\in R}\), a nie obok. Nowy wiersz, czyli dwa backslashe, chyba nie działa

Awatar użytkownika
scyth
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: scyth » 13 maja 2009, o 14:18

Wsadź tam np. macierz:

\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{
\begin{array}{c}
a\in R \\ n \in \mathbb{N}
\end{array} } \text{zdanie logiczne}}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]igwedgelimits_{
egin{array}{c}
ain R \ n in mathbb{N}
end{array} } 	ext{zdanie logiczne}[/tex]

luka52
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 8602
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1817 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: luka52 » 13 maja 2009, o 17:21

Imho warto jeszcze dodać scriptsize, wtedy ładniej się to prezentuje:
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{\scriptsize{
\begin{array}{c}
a\in R \\ n \in \mathbb{N}
\end{array} }} \text{zdanie logiczne}}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]igwedgelimits_{scriptsize{
egin{array}{c}
ain R \ n in mathbb{N}
end{array} }} 	ext{zdanie logiczne}[/tex]

Awatar użytkownika
max
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: max » 15 maja 2009, o 15:26

Trochę późno, ale prościej będzie tak:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{\substack{a\in R\\ n\in \mathbb{N}}} \text{zdanie logiczne}}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]igwedge_{substack{ain R\ nin mathbb{N}}} 	ext{zdanie logiczne}[/tex]

Maciek.mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 7 sty 2009, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olecko
Pomógł: 2 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: Maciek.mat » 15 maja 2009, o 16:55

To może prościej byłoby wzbogacić tabelę LaTexa obok, niż zapisywać kody symboli gdzieś w tematach, na które czasami ciężko trafić. Też chciałem użyć klamry, takiej jak się używa przy definiowaniu mnożenia: \(\displaystyle{ a \cdot b=\underbrace{a+a+\ldots+a}_{b}}\) czy potęgowania:
\(\displaystyle{ a^{b}=\underbrace{a \cdot a \cdot \ldots \cdot a}_{b}}\). Postanowiłem nie zakładać nowego tematu z pytaniem "jak to zrobić?", tylko zacytowałem tego, kto użył w swoim poście tego kodu i tak z tego wybrnąłem.

Awatar użytkownika
czeslaw
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: czeslaw » 15 maja 2009, o 17:41

Ale szukanie postów, w których autor użył jakiegoś rzadkiego symbolu, jest absurdem... A wielkość tej tabelki jest bardzo ograniczona.

Maciek.mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 7 sty 2009, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olecko
Pomógł: 2 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: Maciek.mat » 15 maja 2009, o 17:58

Niech będzie większa. Nic tu nie jest absurdem. Ja tylko pomyślałem, żeby wziąć kod tego symbolu, cytując osobę, która użyła go w tej samej dyskusji, tuż przede mną. Jeżeli miałbym użyć jeszcze coś inszego, a czego nie byłoby w tabelce, to bym po prostu nie użył, bo ciężko byłoby wertować działy i posty, gdzie mógłby ktoś użyć w swoim poście szukanego przeze mnie symbolu.

luka52
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 8602
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1817 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: luka52 » 15 maja 2009, o 18:42

Maciek.mat, tak najlepiej wrzucić do tej tabelki wszystkie możliwe symbole - świetny pomysł.
Od tego jest instrukcja LaTeX-a by zebrać obszerniejszą listę przydatnych symboli, a w razie jakiegoś braku zawsze możesz zaproponować dodanie brakującego elementu.

Maciek.mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 7 sty 2009, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olecko
Pomógł: 2 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: Maciek.mat » 15 maja 2009, o 19:01

To może niech to będą robić administratorzy czy moderatorzy. Nie wiem, ile by mi to zajęło czasu, więc nawet nie myślałem, żeby samemu się za to zabrać.

Awatar użytkownika
czeslaw
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: czeslaw » 15 maja 2009, o 19:29

W sumie to pierwszy raz się spotkałem, żeby czegoś nie było w instrukcji. I zaglądanie do niej mi nie przeszkadza specjalnie. A jak do tabelki wrzucimy za dużo, to będzie nieczytelnie. Symbole używane w 99% przypadków (poza greckimi literami, których wpisywanie jest oczywiste) w tabelce są. Jest ok, nic więcej nie potrzebuję osobiście.

Maciek.mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 7 sty 2009, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olecko
Pomógł: 2 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: Maciek.mat » 15 maja 2009, o 19:34

Ale można zrobić tak, że te najważniejsze symbole, używane w 99% przypadków, będą na wierzchu, a jak ktoś będzie chciał użyć jakichś dodatkowych to sobie rozwinie tabelkę umieszczonym w jej pobliżu przyciskiem. Jest trochę obok niej miejsca.

abc666
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3053
Rejestracja: 15 lis 2008, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnik
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 402 razy

Latex a kwantyfikatory

Post autor: abc666 » 16 maja 2009, o 17:30

W temacie dotyczącym zmian na nowym forum umieściłem kod dzięki któremu można dodać sobie symbole jakie tylko się chce

ODPOWIEDZ