Mam problem z obliczeniem tych całek:
1. \(\displaystyle{ \int\sin^{4}x dx}\)
2. \(\displaystyle{ \int%20xtg^{2}x dx}\)
3. \(\displaystyle{ \int\frac{x}{sin^{2}x} dx}\)
4. \(\displaystyle{ \int\(arcsinx)^{2} dx}\)
Z góry dziękuję za fatygę.
Całki nieoznaczone [trudne ? ? ?]
- bisz
- Użytkownik

- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Całki nieoznaczone [trudne ? ? ?]
1 2x skorzystaj z sinusa kata polowkowego
2. przez czsci U=x V'-tg(x)^2 a calke z tego znajdziesz piszac sin(x)^2/cos(x)^2 pozniej zmieniajac sin(x)^2 na 1-cos(x)^2...
3 przez czesci
funkcje x oraz 1/sin(x)^2 jako pochodna -ctg (x)
4tutaj (chyba!) drug afunkcja jako f=1 - stała i MOze wyjdzie ... tu nie jestem pewien co do reszt y jestem
2. przez czsci U=x V'-tg(x)^2 a calke z tego znajdziesz piszac sin(x)^2/cos(x)^2 pozniej zmieniajac sin(x)^2 na 1-cos(x)^2...
3 przez czesci
funkcje x oraz 1/sin(x)^2 jako pochodna -ctg (x)
4tutaj (chyba!) drug afunkcja jako f=1 - stała i MOze wyjdzie ... tu nie jestem pewien co do reszt y jestem
