8 granic funkcji
-
nikewoman25
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 13:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pole
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
8 granic funkcji
Mam problem z tymi funkcjami, wyniki w książce są, ale nie mogę dojść jak to wytłumaczyć.
10) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ -2} \frac{x^3-x-6}{x^3+8}}\)
14) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{2x+5}{x^2-2x+1}}\)
18) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} (\frac{1}{1-x} + \frac{3}{x^3-1})}\)
30) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 2} \frac{5- \sqrt{x^2+21}}{x-2}}\)
42) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}( \sqrt{x-2}+ \sqrt{x})}\)
50) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 7} \frac { \sqrt{x-6}-1}{x-7}}\)
54) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ \frac{\pi}{2} } \frac{cosx}{ \frac{1}{2}\pi -x}}\)
58) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}( \frac{x+1}{x-1})^x}\)
10) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ -2} \frac{x^3-x-6}{x^3+8}}\)
14) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{2x+5}{x^2-2x+1}}\)
18) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} (\frac{1}{1-x} + \frac{3}{x^3-1})}\)
30) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 2} \frac{5- \sqrt{x^2+21}}{x-2}}\)
42) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}( \sqrt{x-2}+ \sqrt{x})}\)
50) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 7} \frac { \sqrt{x-6}-1}{x-7}}\)
54) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ \frac{\pi}{2} } \frac{cosx}{ \frac{1}{2}\pi -x}}\)
58) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}( \frac{x+1}{x-1})^x}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, o 16:06 przez nikewoman25, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Chromosom
- Moderator

- Posty: 10356
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1272 razy
8 granic funkcji
Znasz regułę L'Hospitala dla wyrażeń postaci \(\displaystyle{ \frac{\infty}{\infty},\frac{0}{0},1^{\infty}}\)?
przy wyrażeniach z pierwiastkiem skorzystaj z zależności \(\displaystyle{ a-b=\frac{a^2-b^2}{a+b}}\)
gdybyś miała problemy, powiem, co dalej
przy wyrażeniach z pierwiastkiem skorzystaj z zależności \(\displaystyle{ a-b=\frac{a^2-b^2}{a+b}}\)
gdybyś miała problemy, powiem, co dalej
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
8 granic funkcji
Tak patrze na kilka pierwszych przykładów i nie widzę symbolów (symboli?) nieoznaczonych.Chromosom pisze:Znasz regułę L'Hospitala
Pozdrawiam.
-
nikewoman25
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 13:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pole
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
8 granic funkcji
Wyrazy wolne nie są zerami w tych pierwszych przykładach więc mnie się wydaje, że d'Hospit'a nie można zastosować
a tutaj np. mogę z d'H? jak zastosowałam to obliczyłam następująco:
ad.54) \(\displaystyle{ = \frac{-sinx}{-1}=sinx=1}\)
a tutaj np. mogę z d'H? jak zastosowałam to obliczyłam następująco:
ad.54) \(\displaystyle{ = \frac{-sinx}{-1}=sinx=1}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13418
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3428 razy
- Pomógł: 809 razy
8 granic funkcji
50) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 7} \frac { \sqrt{x-6}-1}{x-7} =\lim_{x\to\ 7} \frac { (\sqrt{x-6}-1)(\sqrt{x-6}+1)}{(x-7)(\sqrt{x-6}+1)}= \lim_{x\to\ 7} \frac {1}{\sqrt{x-6}+1}= \frac{1}{2}}\)
-
nikewoman25
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 13:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pole
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
-
kubek1
- Użytkownik

- Posty: 249
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Syberia
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
8 granic funkcji
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}( \frac{x+1}{x-1})^x=\lim_{x\to\infty}((1+\frac{2}{x-1})^{\frac{x-1}{2}})^{\frac{2x}{x-1}}=\lim_{x\to\infty}((1+\frac{2}{x-1})^{\frac{x-1}{2}})^{\frac{2}{1-\frac{1}{x}}}=e^{2}}\)
-
nikewoman25
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 13:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pole
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
8 granic funkcji
Ten w końcu wyszedł
30) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 2} \frac{5- \sqrt{x^2+21}}{x-2}}\)
wynik \(\displaystyle{ -\frac{4}{10}}\)
A czy to jest prawdą?! :
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} ( \frac{1}{1-x}+ \frac{3}{x^3-1}= \lim_{x\to\ 1} \frac{1}{1-x} + \lim_{x\to\ 1} \frac{3}{x^3-1})}\)
i liczę granice jednostronne
z lewej \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{1}{1-x} = + \infty}\)
z prawej \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{1}{1-x} = - \infty}\)
z lewej \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{3}{x^3-1} = - \infty}\)
z prawej \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{3}{x^3-1} = + \infty}\)
i w obu przypadkach granice wychodzą rózne jednostronne więc wychodziłoby ze granica nie istnieje?! Czy dobrze myślę?!
30) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 2} \frac{5- \sqrt{x^2+21}}{x-2}}\)
wynik \(\displaystyle{ -\frac{4}{10}}\)
A czy to jest prawdą?! :
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} ( \frac{1}{1-x}+ \frac{3}{x^3-1}= \lim_{x\to\ 1} \frac{1}{1-x} + \lim_{x\to\ 1} \frac{3}{x^3-1})}\)
i liczę granice jednostronne
z lewej \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{1}{1-x} = + \infty}\)
z prawej \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{1}{1-x} = - \infty}\)
z lewej \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{3}{x^3-1} = - \infty}\)
z prawej \(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1} \frac{3}{x^3-1} = + \infty}\)
i w obu przypadkach granice wychodzą rózne jednostronne więc wychodziłoby ze granica nie istnieje?! Czy dobrze myślę?!
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
8 granic funkcji
30) ok.
Dalej nie rozumiem które granice ze sobą porównujesz, że mówisz, że nie istnieje? Ja sprowadziłem wszystko do wspólnego mianownika i pojechałem 2x de l'Hospitalem- granica mi wyszła.
Pozdrawiam.
Dalej nie rozumiem które granice ze sobą porównujesz, że mówisz, że nie istnieje? Ja sprowadziłem wszystko do wspólnego mianownika i pojechałem 2x de l'Hospitalem- granica mi wyszła.
Pozdrawiam.
-
nikewoman25
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 13:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pole
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
8 granic funkcji
Policzyłam granicę lewostronną i prawostronną przy 1, jedna wychodzi \(\displaystyle{ + \infty}\) a druga \(\displaystyle{ - \infty}\) czyli róźne... Podobnie z 3, stąd przypuszczenie, że nie istnieje.miki999 pisze:30) ok.
Dalej nie rozumiem które granice ze sobą porównujesz, że mówisz, że nie istnieje? Ja sprowadziłem wszystko do wspólnego mianownika i pojechałem 2x de l'Hospitalem- granica mi wyszła.
Pozdrawiam.
- miki999
- Użytkownik

- Posty: 8358
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
8 granic funkcji
Symboli nieoznaczonych bym nie rozbijał, ponieważ w ten sposób patrząc na całą granice:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1^{+}} \frac{1}{1-x} = + \infty \\ \lim_{x\to\ 1^{+}} \frac{3}{x^3-1} = - \infty \\ + \infty - \infty =?}\)
Czy to jest różne od:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1^{-}} \frac{1}{1-x} = - \infty \\ \lim_{x\to\ 1^{-}} \frac{3}{x^3-1} = + \infty \\ - \infty + \infty =?}\)
Wolę nie ryzykować odpowiedzi i wybieram wspólny mianownik
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1^{+}} \frac{1}{1-x} = + \infty \\ \lim_{x\to\ 1^{+}} \frac{3}{x^3-1} = - \infty \\ + \infty - \infty =?}\)
Czy to jest różne od:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\ 1^{-}} \frac{1}{1-x} = - \infty \\ \lim_{x\to\ 1^{-}} \frac{3}{x^3-1} = + \infty \\ - \infty + \infty =?}\)
Wolę nie ryzykować odpowiedzi i wybieram wspólny mianownik
Pozdrawiam.
-
nikewoman25
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 13:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pole
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
8 granic funkcji
Zastanawiam się jeszcze nad 10) ? myślałam żeby to rozbić na jakieś nawiasy, ale u góry miałabym (x-2), a na dole (x+2) więc nie bardzo to skrócić i coś z tym zrobić?! :/ Znowu coś przekombinowuje