Zad. 1.
Oblicz współczynnik kierunkowy prostej, do której należą punkty:
a) A(6,-1) B(-2,-7)
b) A(\(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) , 4)
c) A(\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) , \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)) B(\(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) , \(\displaystyle{ \frac{7}{9}}\)
Zad. 2.
Znajdź współczynnik kierunkowy i wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P i Q.
a) P(\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) , 1) Q(\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) , -1)
b) P(\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) , 4) Q(3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) , 10)
c) P(0, \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\)) Q(\(\displaystyle{ \frac{9}{4}}\) , 0)
Zad. 3.
Narysuj proste o współczynnikach kierunkowych równych: 4, \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) , \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) , - \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i - \(\displaystyle{ \frac{5}{4}}\) przecinające się w punkcie:
a) (0,1)
b) (0,-2)
Wiem że tu trzeba narysować, ale ktoś mógłby mi to jakoś wytłumaczyć to narysować lub obliczyć?
Potrzebuję tego na jutro. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obliczanie współczynnika kierunkowego prostej.
Obliczanie współczynnika kierunkowego prostej.
Do postaci ogólnej funkcji \(\displaystyle{ y=ax+b}\) wstawiamy podane punkty (podstawiając za x i y) i otrzymujemy układ równań.
Np. w podpunkcie a):
\(\displaystyle{ \begin{cases} -1=6a+b \\ -7=-2a+b \end{cases}}\)
Obliczamy a bo o to tylko chodzi w zadaniu więc:
\(\displaystyle{ a= \frac{3}{4}}\)
W zadaniu 2 robimy to samo tylko obliczamy dodatkowo b i zapisujemy wzór funkcji jako \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
W zadaniu 3 również potrzebujesz wzór funkcji czyli wstawiasz do wzoru ogólnego x i y oraz a (współczynnik kierunkowy). Wyliczasz b i zapisujesz pełen wzór funkcji. Narysować już chyba potrafisz
Np. w podpunkcie a):
\(\displaystyle{ \begin{cases} -1=6a+b \\ -7=-2a+b \end{cases}}\)
Obliczamy a bo o to tylko chodzi w zadaniu więc:
\(\displaystyle{ a= \frac{3}{4}}\)
W zadaniu 2 robimy to samo tylko obliczamy dodatkowo b i zapisujemy wzór funkcji jako \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
W zadaniu 3 również potrzebujesz wzór funkcji czyli wstawiasz do wzoru ogólnego x i y oraz a (współczynnik kierunkowy). Wyliczasz b i zapisujesz pełen wzór funkcji. Narysować już chyba potrafisz

