Rower dziecięcy ma koło o polu 9 razy mniejszym niż...

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
leszczyk228
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 5 paź 2005, o 23:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nikąd
Podziękował: 6 razy

Rower dziecięcy ma koło o polu 9 razy mniejszym niż...

Post autor: leszczyk228 »

Rower dziecięcy ma koło o polu 9 razy mniejszym niż rower kolarski. Ile razy więcej musi obrócić się koło roweru dziecięcego od koła roweru kolarskiego na tej samej drodze?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3560
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Rower dziecięcy ma koło o polu 9 razy mniejszym niż...

Post autor: Lady Tilly »

Porównując pole roweru kolarskiego do koła roweru dziecęcego otrzymujesz:
\(\displaystyle{ \pi{\cdot}r_{2}^{2}=9\pi{\cdot}r_{1}^{2}}\)
\(\displaystyle{ r_{1}}\) promień roweru dziecięcego:
\(\displaystyle{ r_{2}}\) promień roweru kolarskiego
wtedy: \(\displaystyle{ r_{2}=3{\cdot}r_{1}}\) skorzystaj z tego toku myślenia, dalej poradzisz sobie.
ODPOWIEDZ