Pochodna z definicji!

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
prince86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 lut 2006, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pochodna z definicji!

Post autor: prince86 »

Jak możecie to obliczcie mi pochodna z definicji:
f(x)= cos4x
f'(X)=?



\(\displaystyle{ \large f(x)=\sqrt[3]{x}}\) (pierwiastek 3-ego stopinia z x)
f'(X)=?

Dz i pozdrawiam!
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

Pochodna z definicji!

Post autor: iwetta »

w drugim bardzo latwe
\(\displaystyle{ (x^{\frac{1}{3}})'=\frac{(x+h)^{\frac{1}{3}}-x^{\frac{1}{3}})}{h}=\frac{1}{3\sqrt[3]{x^2}}}\)
prince86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 lut 2006, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pochodna z definicji!

Post autor: prince86 »

przepraszam ale nie rozumiem!? w jaki sposób tak szybko to przekształciłaś?!
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

Pochodna z definicji!

Post autor: iwetta »

eh nie chce mi sie calego rozwiazania pisac
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

Pochodna z definicji!

Post autor: spajder »

w pierwszym po prostu skorzystaj ze wzoru na różnicę cosinusów.
FraNz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 mar 2006, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Pochodna z definicji!

Post autor: FraNz »

iwetta pisze:w drugim bardzo latwe
\(\displaystyle{ (x^{\frac{1}{3}})'=\frac{(x+h)^{\frac{1}{3}}-x^{\frac{1}{3}})}{h}=\frac{1}{3\sqrt[3]{x^2}}}\)
wie ktos jak to sie dokladnie przekształca ? i jeszcze dodatkowo obliczy pochodna z 1/x z definicji.
Bo muszem to zrozumieć z x^n umiem, ale nie wiem jak sie robi powyzsze
Ostatnio zmieniony 7 mar 2006, o 15:18 przez FraNz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 830
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Pochodna z definicji!

Post autor: abrasax »

skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ \lim_{h \to 0} \frac{(x+h)^{\frac{1}{3}}-{x^{\frac{1}{3}}}}{h} = \lim_{h \to 0} \frac{x+h-x}{h((x+h)^{\frac{2}{3}} + (x+h)^{\frac{1}{3}}x^{\frac{1}{3}} +x^{\frac{2}{3}})} = \lim_{h \to 0} \frac{1}{(x+h)^{\frac{2}{3}} + (x+h)^{\frac{1}{3}}x^{\frac{1}{3}} +x^{\frac{2}{3}}} = \frac{1}{3x^{\frac{2}{3}}}}\)
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Pochodna z definicji!

Post autor: olazola »

Porzedni temat skasowałam, bo łamał 3 punkty regulaminu, a w tym temacie chodzi o to samo.

\(\displaystyle{ \lim_{h\to\infty}\frac{\sqrt[3]{x_{0}+h}-\sqrt[3]{x_{0}}}{h}=\lim_{h\to\infty}\frac{(\sqrt[3]{x_{0}+h}-\sqrt[3]{x_{0}})(\sqrt[3]{(x_{0}+h)^2}+\sqrt[3]{(x_{0}+h)x_{0}}+\sqrt[3]{x_{0}^2})}{h(\sqrt[3]{(x_{0}+h)^2}+\sqrt[3]{(x_{0}+h)x_{0}}+\sqrt[3]{x_{0}^2})}=\lim_{h\to\infty}\frac{x_{0}+h-x_{0}}{h(\sqrt[3]{(x_{0}+h)^2}+\sqrt[3]{(x_{0}+h)x_{0}}+\sqrt[3]{x_{0}^2})}=\frac{1}{3\sqrt[3]{x_{0}^2}}}\)
FraNz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 mar 2006, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Pochodna z definicji!

Post autor: FraNz »

Wielkie dzieki, mimo tego ze doszedlem do tego zanim napisaliscie ale i tak dzieki za tak szybla reakcje
tera sie mecze z wyliczeniem z definicji pochednej z 1/x (mam nadzieje ze jest latwoejsze niz pierwiastki)
ODPOWIEDZ