dziedzina i wykres funkcji.
dziedzina i wykres funkcji.
Dana jest funkcja\(\displaystyle{ f(x)= \frac{|x^3-x^2|}{x^3-x^2}}\). Wyznacz dziedzinę funkcji a następnie narysuj jej wykres.
-
natkoza
- Użytkownik

- Posty: 2271
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
dziedzina i wykres funkcji.
dziedzina: mianownik musi byc różny od 0, czyli \(\displaystyle{ x\not= 0}\)
a ta funkcja w rzeczywistości ma bardzo prostą postać, wystraczy że skorzystasz z definicji wartości bezwzględnej do licznika
a ta funkcja w rzeczywistości ma bardzo prostą postać, wystraczy że skorzystasz z definicji wartości bezwzględnej do licznika
dziedzina i wykres funkcji.
a więc dziedzinę wyznaczyłem dobrze i przy rysowaniu skorzystałem z def wartości bezwzględnej, ale przez te potegi wszystko mi sie pomyliło ;/
- mmoonniiaa
- Użytkownik

- Posty: 5442
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
dziedzina i wykres funkcji.
Dziedzina: \(\displaystyle{ x^3-x^2 \neq 0 \Leftrightarrow x^2(x-1) \neq 0 \Leftrightarrow x \neq 0 \wedge x \neq 1 \Leftrightarrow x \in R-\{0;1\}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{x^3-x^2}{x^3-x^2} \ dla \ x^3-x^2 > 0 \\ \frac{-(x^3-x^2)}{x^3-x^2} \ dla \ x^3-x^2<0 \end{cases} = \begin{cases} 1 \ dla \ x^2(x-1)>0 \\ -1 \ dla \ x^2(x-1)<0 \end{cases} = \begin{cases} 1 \ dla \ x \in (1;+ \infty ) \\ -1 \ dla x \in (- \infty ;0)\cup(0;1) \end{cases}}\)
wszystko już jasne?
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{x^3-x^2}{x^3-x^2} \ dla \ x^3-x^2 > 0 \\ \frac{-(x^3-x^2)}{x^3-x^2} \ dla \ x^3-x^2<0 \end{cases} = \begin{cases} 1 \ dla \ x^2(x-1)>0 \\ -1 \ dla \ x^2(x-1)<0 \end{cases} = \begin{cases} 1 \ dla \ x \in (1;+ \infty ) \\ -1 \ dla x \in (- \infty ;0)\cup(0;1) \end{cases}}\)
wszystko już jasne?
