Witam! Jeśli moglibyście mi pomóc to bede zobwiązany!
Jaka jest pochodna z x^x^x i jak sie ja liczy!
Z góry dziękuje!
Trudna pochodna!
Trudna pochodna!
byłbym wdzieczny gdybyś to troche dokładnie opisał, bo sposób znam tylko troche gorzej z wykonaniem!:(
-
spajder
- Użytkownik

- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
Trudna pochodna!
ponieważ:
\(\displaystyle{ x^x=e^{xlnx}}\)
to:
\(\displaystyle{ x^{x^x}=e^{e^{xlnx}lnx}}\)
i tutaj podstawiasz \(\displaystyle{ t=e^{xlnx}lnx}\)
\(\displaystyle{ x^x=e^{xlnx}}\)
to:
\(\displaystyle{ x^{x^x}=e^{e^{xlnx}lnx}}\)
i tutaj podstawiasz \(\displaystyle{ t=e^{xlnx}lnx}\)
