Moc zbioru liczb kardynalnych

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Stasiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 lut 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: Stasiu »

Mam pytanie: Czy liczb kardynalnych jest przeliczalnie wiele? i czy mógłbym poprosić o uzasadnienie?
Awatar użytkownika
e-km
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 4 razy

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: e-km »

Zbiór nieskończony to zbiór, który jest równoliczny z pewnym swoim właściwym podzbiorem. Liczbę kardynalną nazywamy nieskończoną, gdy jest mocą pewnego zbioru nieskończonego. Zbiór skończony, to zbiór, który nie jest nieskończony. Moc zbioru skończonego wyraża się zawsze pewną liczbą naturalną.

Mam nadzieje ze o to Ci chodzilo
Stasiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 lut 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: Stasiu »

Dziękuję za odpowiedź, ale niestety nie o to
Mam pytanie takie:
są różne liczby kardynalne: 1, 44, alef 0 itp..., prawda? I czy tych liczb jest przeliczalnie wiele? Czy da się je ponumerować?
Awatar użytkownika
lukash2k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2006, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: lukash2k »

Nie istnieje zbiór wszystkich liczb kardynalnych.
Gdyby istaniał taki zbiór Z, to |Z| musiałaby być w nim największą liczbą kardynalną, ale |P(Z)| > |Z| na mocy twierdzenia Cantora, więc sprzeczność. Z tego samego powodu nie istnieje zbiór wszystkich zbiorów, więc nie można mówić o przeliczalności tego zbioru
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 308
Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białogard/Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 7 razy

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: Arbooz »

Jak to? Dlaczego |Z| musiałby być największą liczbą kardynalną?
Awatar użytkownika
lukash2k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2006, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: lukash2k »

Z definicji liczby kardynalnej - każdej liczbie kardynalnej odpowiada zbiór, zatem liczbie większej od |Z| też by musiał odpowiadać jakiś zbiór, ale on i wszystkie jego podzbiory byłyby okreslone liczbami kardynalnymi z Z, więc Z zawiera co najmniej tyle elementów co ten zbiór (bo wszystkich pozbiorów tego zbioru jest więcej niż jego elementów)
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 308
Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białogard/Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 7 razy

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: Arbooz »

ale on i wszystkie jego podzbiory byłyby okreslone liczbami kardynalnymi z Z, więc Z zawiera co najmniej tyle elementów co ten zbiór (bo wszystkich pozbiorów tego zbioru jest więcej niż jego elementów)
Ta implikacja jest nieprawdziwa - przecież różnym podzbiorom pewnego zbioru może odpowiadać ta sama liczba kardynalna, a co za tym idzie, może być więcej elementów w zbiorze niż liczb kardynalnych odpowiadających jego podzbiorom.
Awatar użytkownika
lukash2k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2006, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: lukash2k »

Inaczej tłumacząc:
Każda liczba kardynalna wyznacza rodzinę zbiorów równolicznych. Zatem zbiór wszystkich liczb kardynalnych Z można potraktować jako rodzinę rodziny zbiorów wyznaczanych przez wszystkie liczby kardynalne - zatem zbió wszystkich zbiorów, a ten nie istnieje, więc ze sprzeczności nie istnieje zbiór wszystkich liczb kardynalnych.

Uprzedzając pytania:
Jeśli istniałby zbiór Ź wszystkich zbiorów to zawierałby |Ź| elementów, ale każdy z jego podzbiorów musiałby być w nim zawarty a P(Ź) ma więcej elementów niż Ź. Sprzeczność, więc nie istnieje zbiór wszystkich zbiorów.

Swoją drogą Cantor myślał, że taki zbiór istnieje i nie za bardzo mu to przeszkadzało, dopóki matematycy nie zebrali się, żeby ustalić aksjomaty teorii mnogości
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: soliter »

Liczba kardynalna nie jest rodziną zbiorów, to po prostu liczba.
Awatar użytkownika
lukash2k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 lut 2006, o 23:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: lukash2k »

Nie napisałem, że liczba kardynalna jest rodziną zbiorów, tylko, że wyznacza rodzinę zbiorów
jedrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 mar 2006, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Pomógł: 1 raz

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: jedrek »

soliter pisze:Liczba kardynalna nie jest rodziną zbiorów, to po prostu liczba.
Każda liczba kardynalna, oprócz 0, jest rodziną zbiorów. Np.: 5={0,1,2,3,4}, a każda z mniejszych liczb jest zbiorem (konstrukcja von Neumanna)
gre11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 19 cze 2006, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :dąkS
Podziękował: 2 razy

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: gre11 »

Dlaczego zbiór wszystkich liczb kardynalnych nie istnieje?
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: g »

na moje oko, ale glowy nie dam, jest to sprzeczne z aksjomatem regularnosci. liczba kardynalna jest pewnym typem relacyjnym na klasie wszystkich zbiorow. niech \(\displaystyle{ f}\) bedzie przyporzadkowaniem, ktore elementom \(\displaystyle{ \alpha}\) rzekomego zbioru \(\displaystyle{ K}\) wszystkich liczb kardynalnych przyporzadkowuje pewien zbior \(\displaystyle{ X : |X| = }\). na mocy aksjomatu zastepowania \(\displaystyle{ f(K)}\) jest zbiorem. naturalnie \(\displaystyle{ |f(K)| K}\). zatem \(\displaystyle{ f(K) \ni f(|f(K)|) = f(K)}\) - sprzecznosc.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1276
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: liu »

soliter pisze:Liczba kardynalna nie jest rodziną zbiorów, to po prostu liczba.
A co to jest 'po prostu liczba'?
Platonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 maja 2009, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Moc zbioru liczb kardynalnych

Post autor: Platonik »

g pisze:na moje oko, ale glowy nie dam, jest to sprzeczne z aksjomatem regularnosci. liczba kardynalna jest pewnym typem relacyjnym na klasie wszystkich zbiorow. niech \(\displaystyle{ f}\) bedzie przyporzadkowaniem, ktore elementom \(\displaystyle{ \alpha}\) rzekomego zbioru \(\displaystyle{ K}\) wszystkich liczb kardynalnych przyporzadkowuje pewien zbior \(\displaystyle{ X : |X| = \alpha}\). na mocy aksjomatu zastepowania \(\displaystyle{ f(K)}\) jest zbiorem. naturalnie \(\displaystyle{ |f(K)| \in K}\). zatem \(\displaystyle{ f(K) \ni f(|f(K)|) = f(K)}\) - sprzecznosc.
A dlaczego niby musi być \(\displaystyle{ f(|f(K)|) = f(K)}\)...?

W każdym razie można to udowodnić prościej. Niech \(\displaystyle{ K}\) będzie rzekomym zbiorem wszystkich liczb kardynalnych (rozumianych jako liczby porządkowe początkowe). Wtedy \(\displaystyle{ \cup K}\) byłoby oczywiście największą liczbą kardynalną. Ale istnienie takiej liczby przeczy tw. Cantora.
A co to jest 'po prostu liczba'?
No właśnie? Jak dla mnie każda liczba jest zbiorem.
ODPOWIEDZ