W trójkącie ABC dane są długości boków AB=4, AC=6 i długość środkowej \(\displaystyle{ |AD|=\sqrt{10}}\). Oblicz długość trzeciego boku trójkąta oraz sumę długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie i dlugości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Proszę pomórzcie!!!!!
[Zlodiej] - Edytowany w ramach wprowadzania estetyki postów
Obliczyc długość boku trójkąta i długość promieni o
Obliczyc długość boku trójkąta i długość promieni o
Ostatnio zmieniony 8 cze 2006, o 18:15 przez iwcia100, łącznie zmieniany 1 raz.
Obliczyc długość boku trójkąta i długość promieni o
Ja znalazłem w tablicach matematycznych wzorki:
Niech m - środkowa trójkąta.
\(\displaystyle{ m=\frac{1}{2}\sqrt{2b^2+2c^2-a^2}}\)
Podstawiłem \(\displaystyle{ m=\sqrt{10}, \ \ b=4,\ \ c=6}\) i fajnie sie obliczyło
a=8
Następny wzór:
P=pr
Podstawiam \(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\) (Wzór Herona) oraz \(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{\sqrt{15}}{3}}\)
Ostatni wzorek:
\(\displaystyle{ P=\frac{abc}{4R}}\)
Podstawiam wszystko co znam, aby poznać R.
\(\displaystyle{ R=16\frac{\sqrt{15}}{15}}\)
No cóż, te wyniki r i R troche dziwnie pokręcone, ale prawdopodobnie dobre, bo to były wzorki z tablic i w ogóle, dodaj sobie r i R sama. Poradzisz sobie.
Niech jakis moderator mi powie, czy to jest ok wynik.
PS. iwcia100 fajna xywka, podobna w swej formie do moje magik100
[Zlodiej] - Edytowany w ramach wprowadzania estetyki postów
Niech m - środkowa trójkąta.
\(\displaystyle{ m=\frac{1}{2}\sqrt{2b^2+2c^2-a^2}}\)
Podstawiłem \(\displaystyle{ m=\sqrt{10}, \ \ b=4,\ \ c=6}\) i fajnie sie obliczyło
a=8
Następny wzór:
P=pr
Podstawiam \(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\) (Wzór Herona) oraz \(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{\sqrt{15}}{3}}\)
Ostatni wzorek:
\(\displaystyle{ P=\frac{abc}{4R}}\)
Podstawiam wszystko co znam, aby poznać R.
\(\displaystyle{ R=16\frac{\sqrt{15}}{15}}\)
No cóż, te wyniki r i R troche dziwnie pokręcone, ale prawdopodobnie dobre, bo to były wzorki z tablic i w ogóle, dodaj sobie r i R sama. Poradzisz sobie.
Niech jakis moderator mi powie, czy to jest ok wynik.
PS. iwcia100 fajna xywka, podobna w swej formie do moje magik100
[Zlodiej] - Edytowany w ramach wprowadzania estetyki postów
Ostatnio zmieniony 8 cze 2006, o 18:59 przez magik100, łącznie zmieniany 1 raz.
