Pochona do obliczenia!

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
prince86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 lut 2006, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pochona do obliczenia!

Post autor: prince86 »

Witam! Obliczcie mi taka pohodna bo sie gubie!?

\(\displaystyle{ \frac{x}{(x^2 -2)}^{\frac{1}{3}}}\)

z góry dziękuje!:)
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 777
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Pochona do obliczenia!

Post autor: Maniek »

\(\displaystyle{ y'=1/3lnx-1/3ln(x^2-2)=\frac{1}{3} \frac{1}{x}- \frac{1}{3} \frac{1}{x^2-2} 2x=\frac{1}{3x}-\frac{2x}{3(x^2-2)}}\)
ODPOWIEDZ