Witam, zwracam się z prośba o pomoc w rozwiązaniu dwóch całek:
całka krzywoliniowa nieskierowana:
\(\displaystyle{ \int_{L} (x+y) dl}\) gdzie L: to trójkąt o wierzchołkach A(0,0), B(1,0), C(0,1)
całka krzywoliniowa skierowana:
\(\displaystyle{ \int_{K} zdx + xdy + ydz}\)
gdzie: \(\displaystyle{ K:}\) \(\displaystyle{ x=sint}\) \(\displaystyle{ y=3sint}\) \(\displaystyle{ z= sin^{2}t}\)
\(\displaystyle{ 0 \le t \le \frac{pi}{2}}\)
z góry dziekuje za wszelką pomoc i wskazówki:)
-- 6 maja 2009, o 19:18 --
w tej skierowanej z tego co mi sie wydaje trzeba skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ \int_{K} P(x,y,z)dx + Q(x,y,z)dy+R(x,y,z)dz}\) =
= \(\displaystyle{ \int_{a}^{b} [P( x(t),y(t),z(t))*x'(t)+Q(x(t),y(t),z(t))*y'(t)+R( x(t),y(t),z(t))*z'(t)]dt}\)
no i potrzebne mi pochodne(nie wiem czy dobrze je licze... : x'(t)=cost y'(t)=3sint z'(t)=2sintcost
i wychodzi cos takiego.... \(\displaystyle{ \int_{0}^{pi/2} [sin^{2}t*cost+sint*3cost+3sint*2sintcost]dt}\)
i prosiłbym o rzucenie okiem na to czy to jest w miare sensowne i jak to dalej liczyć...
całki krzywoliniowe nieskierowana i skierowana
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
całki krzywoliniowe nieskierowana i skierowana
jak na razie dobrze - funkcja podcałkowa ma więc postać \(\displaystyle{ 7sin^2tcost+\frac{3}{2}sin2t}\)
W pierwszej części podstawiasz za sinus, a druga to gotowa całka
jeśli chodzi o całkę nieskierowaną, to zamieniasz ją na całkę oznaczoną wg wzoru
\(\displaystyle{ \int_L f(x,y)dl=\int_a^b f(x(t),y(y))\sqrt{(x'(t))^2+(y'(t))^2}dt}\), gdzie \(\displaystyle{ x=x(t), y=y(t), a\leq t\leq b}\) jest parametryzacją krzywej L. Swoją krzywą musisz podzielić na 3 części - każdy bok trójkąta z osobna parametryzować. Rozbijasz więc całkę na sumę 3 całek, które po podstawieniu wychodzą łatwiutkie.
Pozdrawiam.
W pierwszej części podstawiasz za sinus, a druga to gotowa całka
jeśli chodzi o całkę nieskierowaną, to zamieniasz ją na całkę oznaczoną wg wzoru
\(\displaystyle{ \int_L f(x,y)dl=\int_a^b f(x(t),y(y))\sqrt{(x'(t))^2+(y'(t))^2}dt}\), gdzie \(\displaystyle{ x=x(t), y=y(t), a\leq t\leq b}\) jest parametryzacją krzywej L. Swoją krzywą musisz podzielić na 3 części - każdy bok trójkąta z osobna parametryzować. Rozbijasz więc całkę na sumę 3 całek, które po podstawieniu wychodzą łatwiutkie.
Pozdrawiam.
całki krzywoliniowe nieskierowana i skierowana
dziękuje bardzo za pomoc, na pewno się przyda:)
prosiłbym jeszcze jeśli to mozliwe o rozpisanie jakos szczegółowiej właśnie ta funkcje podcałkową, bo mi troszke inaczej wyszła;/ ale pewnie mój bład...funkcja podcałkowa ma więc postać \(\displaystyle{ 7sin^2tcost+\frac{3}{2}sin2t}\)
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
całki krzywoliniowe nieskierowana i skierowana
Tak samo Ci wyszła Pierwszy i ostatni składnik są takie same z dokładnością do stałej - i stąd masz 7 - natomiast środkowy składnik się upraszcza do tego, co napisałam ze wzoru \(\displaystyle{ sin 2t=2sintcost}\)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
całki krzywoliniowe nieskierowana i skierowana
dobrze wiec jeśli tak ma wyglądać funkcja podcałkowa w skierowanej to czy te obliczenia sa poprawne???
\(\displaystyle{ \int_{0}^{pi/2} [sin^{2}t*cost+sint*3cost+3sint*2sintcost]dt}\)= \(\displaystyle{ \int_{0}^{pi/2} [7sin^2tcost+\frac{3}{2}sin2t]dt}\)\(\displaystyle{ =1+ \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \int [\frac{3}{2}sin2t]dt= {3}\int [sin{t}]dt= {3}[-cost]}\)\(\displaystyle{ -> [-3cost] |_0^{\frac{\pi}{2}}}\) \(\displaystyle{ = [-3cos{\frac{\pi}{2}}]-[-3cos0]}\)\(\displaystyle{ =0+1=1}\)
\(\displaystyle{ \int[7sin^2tcost]dt=}\)
sint=z
costdt=dz
=\(\displaystyle{ \int[z ^{2}dz]= \frac{z ^{3} }{3}+C=}\) \(\displaystyle{ \frac{ sin^{3}t }{3}|_0^{\frac{\pi}{2}}}\)
= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Proszę jeszcze raz o pomoc czy dobrze to liczyłem, a jeśli nie to o poprawki... zaś co do nieskierowanej nadal nie doszedłem do tego jak ma wyglądać funkcja podcałkowa, no i ogólnie mam w niej problem z parametryzacją, bo nigdy nie robiłem tego gdy L: to trójkąt...
pozdrawiam
\(\displaystyle{ \int_{0}^{pi/2} [sin^{2}t*cost+sint*3cost+3sint*2sintcost]dt}\)= \(\displaystyle{ \int_{0}^{pi/2} [7sin^2tcost+\frac{3}{2}sin2t]dt}\)\(\displaystyle{ =1+ \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \int [\frac{3}{2}sin2t]dt= {3}\int [sin{t}]dt= {3}[-cost]}\)\(\displaystyle{ -> [-3cost] |_0^{\frac{\pi}{2}}}\) \(\displaystyle{ = [-3cos{\frac{\pi}{2}}]-[-3cos0]}\)\(\displaystyle{ =0+1=1}\)
\(\displaystyle{ \int[7sin^2tcost]dt=}\)
sint=z
costdt=dz
=\(\displaystyle{ \int[z ^{2}dz]= \frac{z ^{3} }{3}+C=}\) \(\displaystyle{ \frac{ sin^{3}t }{3}|_0^{\frac{\pi}{2}}}\)
= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Proszę jeszcze raz o pomoc czy dobrze to liczyłem, a jeśli nie to o poprawki... zaś co do nieskierowanej nadal nie doszedłem do tego jak ma wyglądać funkcja podcałkowa, no i ogólnie mam w niej problem z parametryzacją, bo nigdy nie robiłem tego gdy L: to trójkąt...
pozdrawiam
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
całki krzywoliniowe nieskierowana i skierowana
Troszkę oszukałeś
\(\displaystyle{ \int [\frac{3}{2}sin2t]dt= \frac{3}{2}\int [sin{2t}]dt= \frac{3}{4}[-cos2t]+c-> [-\frac{3}{4}cos2t] |_0^{\frac{\pi}{2}} = -\frac{3}{4}(-1-1)=\frac{3}{2}}\)
Druga całka dobrze.
Jeśli chodzi o parametryzację trójkąta - to oczywiście nie da się tego zrobić w jednym kawałku. Potniemy więc krzywą na części (skoro to trójkąt, to wystarczy na 3, tniemy w wierzchołkach) i każdą część trójkąta parametryzujemy osobno.
A(0,0), B(1,0), C(0,1)
odcinek AB: \(\displaystyle{ x=t,\ y=0,\ 0\leq t\leq 1}\)
odcinek BC zawiera się w prostej o równaniu y=1-x, a więc jego parametryzacja to \(\displaystyle{ x=t,\ y=1-t,\ 0\leq t\leq 1}\)
odcinek CA: \(\displaystyle{ x=0,\ y=-t,\ -1\leq t\leq 0}\) (lub \(\displaystyle{ x=0,\ y=1-t,\ 0\leq t\leq 1}\))
Całka po całym trójkącie to suma całek po jego bokach - parametryzację każdego boku masz, to teraz trzeba tylko wstawić do wzoru, który podałam wyżej.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \int [\frac{3}{2}sin2t]dt= \frac{3}{2}\int [sin{2t}]dt= \frac{3}{4}[-cos2t]+c-> [-\frac{3}{4}cos2t] |_0^{\frac{\pi}{2}} = -\frac{3}{4}(-1-1)=\frac{3}{2}}\)
Druga całka dobrze.
Jeśli chodzi o parametryzację trójkąta - to oczywiście nie da się tego zrobić w jednym kawałku. Potniemy więc krzywą na części (skoro to trójkąt, to wystarczy na 3, tniemy w wierzchołkach) i każdą część trójkąta parametryzujemy osobno.
A(0,0), B(1,0), C(0,1)
odcinek AB: \(\displaystyle{ x=t,\ y=0,\ 0\leq t\leq 1}\)
odcinek BC zawiera się w prostej o równaniu y=1-x, a więc jego parametryzacja to \(\displaystyle{ x=t,\ y=1-t,\ 0\leq t\leq 1}\)
odcinek CA: \(\displaystyle{ x=0,\ y=-t,\ -1\leq t\leq 0}\) (lub \(\displaystyle{ x=0,\ y=1-t,\ 0\leq t\leq 1}\))
Całka po całym trójkącie to suma całek po jego bokach - parametryzację każdego boku masz, to teraz trzeba tylko wstawić do wzoru, który podałam wyżej.
Pozdrawiam.
całki krzywoliniowe nieskierowana i skierowana
O to jestem bardzo wdzięczny za doprowadzenie do ostatecznego rozwiązania całki skierowanej;)
A teraz pomęcze jeszcze całką nieskierowaną ...
dzięki wskazówką, myślę, że zrozumiałem na czym polega parametryzancja
ale proszę ponownie o wniesienie poprawek, bo coś wychodzi mi bez sensu ;/
\(\displaystyle{ \int_{L} f(x,y)dl= \int_{a}^{b} f(x(t),y(t)) \sqrt{x'(t)^{2}+y'(t)^{2}}}\)
więc:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} (t*1) dt + \int_{0}^{1}[(t+(1-t))*0] dt+ \int_{0}^{1}[(1-t)*(-1)]dt=}\)
\(\displaystyle{ \frac{t^{2}}{2}|_0^{{1}}}\) \(\displaystyle{ + ( \frac{t^{2}-1}{2})|_0^{{1}}\)=
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}- \frac{1}{2}=0}\)
Z góry przepraszam jeśli narobiłem tu jakiś prostych błędów
A teraz pomęcze jeszcze całką nieskierowaną ...
dzięki wskazówką, myślę, że zrozumiałem na czym polega parametryzancja
ale proszę ponownie o wniesienie poprawek, bo coś wychodzi mi bez sensu ;/
\(\displaystyle{ \int_{L} f(x,y)dl= \int_{a}^{b} f(x(t),y(t)) \sqrt{x'(t)^{2}+y'(t)^{2}}}\)
więc:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} (t*1) dt + \int_{0}^{1}[(t+(1-t))*0] dt+ \int_{0}^{1}[(1-t)*(-1)]dt=}\)
\(\displaystyle{ \frac{t^{2}}{2}|_0^{{1}}}\) \(\displaystyle{ + ( \frac{t^{2}-1}{2})|_0^{{1}}\)=
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}- \frac{1}{2}=0}\)
Z góry przepraszam jeśli narobiłem tu jakiś prostych błędów
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
całki krzywoliniowe nieskierowana i skierowana
\(\displaystyle{ x=t,\ y=1-t,\ \Rightarrow x'=1,\ y'=-1\ \Rightarrow \ \sqrt{x'^2+y'^2}=\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x=0,\ y=1-t,\ \Rightarrow x'=0,\ y'=-1\ \Rightarrow \ \sqrt{x'^2+y'^2}=1}\)
I teraz będzie pasować
W ogóle to jak sama nazwa wskazuje, całka jest nieskierowana - a więc nie ma tak naprawdę znaczenia, jak sparametryzujesz - tzn czy sparametryzujesz CA, czy AC (kierunek krzywej nie ma znaczenia).
Może niepotrzebnie wspominałam o CA, zwłaszcza, że BC sparametryzowałam tak, jakby to był CB Chciałam tylko podkreślić, że to trójkąt, więc krawędzie to odpowiednie odcinki
Oczywiście bardziej naturalnie będzie jeśli weźmiesz parametryzację AC: \(\displaystyle{ x=0,\ y=t,\ 0\leq t\leq 1}\) - możesz sobie sprawdzić organoleptycznie, że naprawdę to samo wychodzi.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x=0,\ y=1-t,\ \Rightarrow x'=0,\ y'=-1\ \Rightarrow \ \sqrt{x'^2+y'^2}=1}\)
I teraz będzie pasować
W ogóle to jak sama nazwa wskazuje, całka jest nieskierowana - a więc nie ma tak naprawdę znaczenia, jak sparametryzujesz - tzn czy sparametryzujesz CA, czy AC (kierunek krzywej nie ma znaczenia).
Może niepotrzebnie wspominałam o CA, zwłaszcza, że BC sparametryzowałam tak, jakby to był CB Chciałam tylko podkreślić, że to trójkąt, więc krawędzie to odpowiednie odcinki
Oczywiście bardziej naturalnie będzie jeśli weźmiesz parametryzację AC: \(\displaystyle{ x=0,\ y=t,\ 0\leq t\leq 1}\) - możesz sobie sprawdzić organoleptycznie, że naprawdę to samo wychodzi.
Pozdrawiam.
całki krzywoliniowe nieskierowana i skierowana
nie wiem co powiedzieć jestem bardzo wdzięczny, no i myślę, że najodpowiedniejsze będzie tu proste słowo:
DZIĘKUJE
Pozdrawiam
DZIĘKUJE
Pozdrawiam
