Koło i prosta - układ równań

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Aroszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Koło i prosta - układ równań

Post autor: Aroszka »

Mam takie zadanko... wychodzi mi jednak nie tak jak w odpowiedzi... Mógłby ktoś pomóc?

Figura A opisana jest układem nierówności:

x^2 + y^2 - 8x + 6y + 9 <= 0
x + y - 5 >= 0

Narysuj w ukł. współrzędnych figurę A i oblicz jej pole.


Ja to tak robiłem (i wychodzi źle... )
Jak widać pierw. równanie to koło
Wychodzi mi taki kawałeczek koła (prosta łącząca punkty znajdujące się wzgledem siebie pod kątem 90)
Obliczałem to tak:
Narysowałem. Obliczyłem pole 1/4 koła. obliczyłem pole trójkąta (łączy 2 punkty i środek koła). Odjąłem pole trójkąta od 1/4 pola koła...

Proszę o pomoc!!!
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Koło i prosta - układ równań

Post autor: anna_ »

Podaj obliczenia to sprawdzę.
Aroszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Koło i prosta - układ równań

Post autor: Aroszka »

nmn pisze:Podaj obliczenia to sprawdzę.
Tak to obliczyłem... ale wyszło źle

Prosiłbym kogoś aby to obliczył i podał wynik... wtedy będę wiedział czy to błąd w odpowiedzi czy ja coś źle robie... bo zadanie sprawdzałem już 3 razy...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Koło i prosta - układ równań

Post autor: anna_ »

Podaj współrzędne środka okręgu, promień, pole 1/4 koła i pole trójkąta.
Aroszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Koło i prosta - układ równań

Post autor: Aroszka »

nmn pisze:Podaj współrzędne środka okręgu, promień, pole 1/4 koła i pole trójkąta.
S (8, -6) r=3
P 1/4 koła = 1/4 PI r^2 = 9/4 PI
P trójkąta = 9/2

Wynik: 9/4 PI - 18/4 LUB jak kto woli... 9/4 (PI - 9/4)

Wynik z odpowiedzi: 4 PI - 8
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Koło i prosta - układ równań

Post autor: anna_ »

Źle wyznaczyłeś środek i promień.

S (4, -3) r=4
Aroszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Koło i prosta - układ równań

Post autor: Aroszka »

nmn pisze:Źle wyznaczyłeś środek i promień.
Czemu źle?

x biorę przed nawias i wychodzi x-8
y też i wychodzi -6...

Możesz obliczyć? Może nie umiem -- 1 maja 2009, o 18:09 --
nmn pisze:Źle wyznaczyłeś środek i promień.

S (4, -3) r=4
Dlaczego tak?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Koło i prosta - układ równań

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
opuść nawiasy i przyrównaj poszczególne współczynniki do swojego równania
Aroszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Koło i prosta - układ równań

Post autor: Aroszka »

nmn pisze:\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
opuść nawiasy i przyrównaj poszczególne współczynniki do swojego równania
O kurka rzeczywiście... Chyba muszę odpuścić troche tej matmy bo już o tak elementarnych wzorach zapominam A maturka za pasem Wielkie dzięki sog
ODPOWIEDZ