Równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Iwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lut 2006, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olsztyn

Równanie prostej

Post autor: Iwa »

Witam proszę o sprawdzenie czy dobrze robię.Mam takie polecenie "Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(-2,1) B=(-2,-7) robię: y-1=-7-1/-2-2 (x-(-2)
y-1=-8/-4 (x+2)
y-1= 2(x+2)
y=2x+4+1
y=2x+5

Czy to jest zrobione dobrze????
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Równanie prostej

Post autor: Tristan »

Zaraz... pierwsza współrzędna punktów A i B jest taka sama, ale druga nie... coś tu nie gra. Popraw i napisz to w Texu - będzie czytelniej.
ODPOWIEDZ