dla jakiego "c" uklad rowan ma tylko jedno rozwiazanie
x^2+y^2=100
2x+6y=c
uklad rownan [c]
uklad rownan [c]
(1) pierwszy sposob (geomeryczny)
pierwsze rownanie jest to okrag o srodku (0,0) i r=10
drugie rownanie to prosta
aby uklad mial jedno rozwiazanie prosta musi byc styczna do okregu
(2) drugi sposob (arytmetyczny)
z drugiego rownania wyznaczmy x
x=0,5c-3y
podstawiamy do pierwszego rownania i otrzymujemy rownanie kwadratowe o zmiennej y
10y^2-3cy-100+0,25c^2=0 (*)
obliczmy delte_y=4000-c^2
wyznaczamy takie c dla ktorego delta_y=0 bo wtedy rownanie (*) ma dokladnie jedno rozwiazanie
dla takiego c rowniez caly ulkad ma jedno rozwiazanie
pierwsze rownanie jest to okrag o srodku (0,0) i r=10
drugie rownanie to prosta
aby uklad mial jedno rozwiazanie prosta musi byc styczna do okregu
(2) drugi sposob (arytmetyczny)
z drugiego rownania wyznaczmy x
x=0,5c-3y
podstawiamy do pierwszego rownania i otrzymujemy rownanie kwadratowe o zmiennej y
10y^2-3cy-100+0,25c^2=0 (*)
obliczmy delte_y=4000-c^2
wyznaczamy takie c dla ktorego delta_y=0 bo wtedy rownanie (*) ma dokladnie jedno rozwiazanie
dla takiego c rowniez caly ulkad ma jedno rozwiazanie

