Pan Fraudant wyjechał w podróż służbową wziął ze soba x euro pieniedzy prywatnych i dwa razy tyle służbowych. Pieniadze prywatne włożył do lewej kieszeni a służbowe do prawej
W poniedziałek nic nie wydał ale przez pomyłkę przełożył 300 euro służbowych do lewej kieszeni
We wtorek zapłacił w restauracji 15 euro pieniedzmi z lewej kieszeni a po południu znowu przełożył czwartą cześć pieniedzy z prawej do lewej kieszeni
W której kieszeni miał wówczas wiecej pieniedzy i o ile więcej
Pan Fraudant - zagadka
-
Barbagniewz
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Artist
- Użytkownik

- Posty: 857
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Pan Fraudant - zagadka
\(\displaystyle{ x \Leftrightarrow 2x}\)
\(\displaystyle{ x+300 \Leftrightarrow 2x-300}\)
\(\displaystyle{ x+285 \Leftrightarrow 2x-300}\)
\(\displaystyle{ x+\frac{1}{4} \cdot (2x-300)+285 \Leftrightarrow \frac{3}{4}(2x-300)}\)
\(\displaystyle{ 1,5x+210 \Leftrightarrow 1,5x-225}\)
Ma o 435 wiecej w lewej kieszeni.
Symbol \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) służy do rozdzielenia kieszeni.
\(\displaystyle{ x+300 \Leftrightarrow 2x-300}\)
\(\displaystyle{ x+285 \Leftrightarrow 2x-300}\)
\(\displaystyle{ x+\frac{1}{4} \cdot (2x-300)+285 \Leftrightarrow \frac{3}{4}(2x-300)}\)
\(\displaystyle{ 1,5x+210 \Leftrightarrow 1,5x-225}\)
Ma o 435 wiecej w lewej kieszeni.
Symbol \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) służy do rozdzielenia kieszeni.