Zastosowanie równań kwadratowych
-
nogiln
- Użytkownik

- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Zastosowanie równań kwadratowych
Punkt styczności okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długości 3 cm i 10 cm. Znajdź obwód trójkąta.
- angel-of-fate
- Użytkownik

- Posty: 176
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
Zastosowanie równań kwadratowych
\(\displaystyle{ O = a+b+13}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b ^{2} =169}\)
\(\displaystyle{ O = \sqrt{169-b ^{2} } +b}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b ^{2} =169}\)
\(\displaystyle{ O = \sqrt{169-b ^{2} } +b}\)
-
Emillionet
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 24 kwie 2009, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- angel-of-fate
- Użytkownik

- Posty: 176
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
Zastosowanie równań kwadratowych
\(\displaystyle{ x=-2}\)
\(\displaystyle{ 2 x^{2} +3x -14=0}\)
\(\displaystyle{ delta=9+112=121}\)
\(\displaystyle{ x=-7/2}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ 2 x^{2} +3x -14=0}\)
\(\displaystyle{ delta=9+112=121}\)
\(\displaystyle{ x=-7/2}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)