Oblicz x w ciągu geometrycznym

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
C3biX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hajnówka
Pomógł: 1 raz

Oblicz x w ciągu geometrycznym

Post autor: C3biX »

Próbuje rozwiązać to zadanie, ale coś mi nie wychodzi.

Ciąg \(\displaystyle{ (|1-\sqrt{5}| , x+3, |\sqrt{5}+1|)}\) jest rosnącym ciągiem geometrycznym. Oblicz x

Sory błąd zrobiłem w ostatnim wyrazie jest suma.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, o 21:16 przez C3biX, łącznie zmieniany 1 raz.
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

Oblicz x w ciągu geometrycznym

Post autor: astuhu »

1 wyrazenie w wart bezwzglednej jest ujemne wiec napisz bez wartosci bezw. ze zmiana znaku analogicznie 3
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13385
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Oblicz x w ciągu geometrycznym

Post autor: mol_ksiazkowy »

C3 bix, Zobacz że w ciagu geometrycznym \(\displaystyle{ \frac{a_3}{a_1}=q^2}\) u nas \(\displaystyle{ a_3=a_1}\) wiec....-- 22 kwietnia 2009, 21:18 --
Sory błąd zrobiłem w ostatnim wyrazie jest suma.
w takim razie \(\displaystyle{ a_2^2 =a_1a_3 = 4}\)
ODPOWIEDZ