Metodą indukcji matematycznej

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
zielono_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna

Metodą indukcji matematycznej

Post autor: zielono_mi »

Metodą indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n
liczba \(\displaystyle{ 10^{n} + 2}\) jest podzielna przez 6.

Z góry dziękuję za pomoc, bo kompletnie tego nie rozumiem.
Ralf1410
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 20 razy

Metodą indukcji matematycznej

Post autor: Ralf1410 »

Możemy to zapisać tak,że
\(\displaystyle{ \wedge _{n \in N \backslash {0}} \vee _{k \in N} 10^n+2=6k}\)

I krok
Sprawdzam dla n=1

L=12=6*2

Zatem istnieje k=2 należące do liczb naturalnych takie,że wzór jest prawdziwy.

II krok n>1

Założenie indukcyjne

\(\displaystyle{ 10^n+2=6k, k\in N}\)

Teza indukcyjna

\(\displaystyle{ 10^{n+1}+2=6m, m\in N}\)

Dowód

\(\displaystyle{ 10^{n+1}+2=10 \cdot (10^n+2)-20+2= zalozenie=10 \cdot 6k-18=6(10k-3)=6m}\)

10k-3 jest liczbą naturalną dodatnią , bo k jest liczbą naturalną dodatnią.
ODPOWIEDZ