Uloz rownanie kwadratowe takie, aby...
Suma pierwiastkow rownania byla rowna 2 oraz aby suma kwadratow pierwiastkow byla rowna 16
Rozwiazanie:
x1^2 + x2^2 = 16
x1+x2 = 2
.....
b = - 2a
c = - 6a
,
Jak obliczyc a?
Ułóż równanie kwadratowe spełniające warunki
Ułóż równanie kwadratowe spełniające warunki
a jest dowolna liczba rzeczywista rozna od zera
pierwiastki kazdego rownania postaci ax^2-2ax-6a=0 spelniaja powyzsze warunki
jezeli mamy podac konkretny przyklad to wystarczy za a podstawic dowolna liczbe rozna od zera np. a=0,5
pierwiastki kazdego rownania postaci ax^2-2ax-6a=0 spelniaja powyzsze warunki
jezeli mamy podac konkretny przyklad to wystarczy za a podstawic dowolna liczbe rozna od zera np. a=0,5
