szklane akwarium
szklane akwarium
Szklane akwarium ma kształt prawidłowego graniastpsłupa szesciokatnego o wysokosci 40 cm i krawedzi podstawy 20 cm. Z ilu metrow kwadratowych wykonane jest akwarium?
- aatomka
- Użytkownik

- Posty: 93
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
szklane akwarium
liczysz pole podstawy
a pole boczne to obwód razy wysokosc
i dodajesz
a=0,2 m
h= 0,4 m
\(\displaystyle{ P _{p} = 6 * a * a \frac{ \sqrt{3} }{2} = 3 \sqrt{3} a ^{2}
P_{b}= 6 a * h}\)
a pole boczne to obwód razy wysokosc
i dodajesz
a=0,2 m
h= 0,4 m
\(\displaystyle{ P _{p} = 6 * a * a \frac{ \sqrt{3} }{2} = 3 \sqrt{3} a ^{2}
P_{b}= 6 a * h}\)
