Rozwiązać w liczbach naturalnych:
1) \(\displaystyle{ 19x+84y=1984}\)
2) \(\displaystyle{ 19x^{2}-84y^{2}=1984}\)
[Teoria liczb] Równania diofantyczne
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Piotrusg
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 30 wrz 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
[Teoria liczb] Równania diofantyczne
W musztarim to jest oba o ile pamietam to pokombinuj z tym ze liczby 19 i 84 sa wzglednie pierwsze jeszcze taki mały hint : \(\displaystyle{ 19(x-100)=84(1-y) \(\displaystyle{ }\)}\)
-
pawelsuz
- Użytkownik

- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
[Teoria liczb] Równania diofantyczne
W musztarim jest wskazówka, zeby rozwiazac uklad
\(\displaystyle{ x-100=84p \wedge 1-y=19p}\).
Trzeba udowodnić, że p=0 lub p=1.Jak to zrobić?-- 18 kwietnia 2009, 17:22 --I może dorzuce jeszcze jedno:
\(\displaystyle{ 3^{m}-2^{n}=1}\)
\(\displaystyle{ x-100=84p \wedge 1-y=19p}\).
Trzeba udowodnić, że p=0 lub p=1.Jak to zrobić?-- 18 kwietnia 2009, 17:22 --I może dorzuce jeszcze jedno:
\(\displaystyle{ 3^{m}-2^{n}=1}\)
-
frej
[Teoria liczb] Równania diofantyczne
Patrząc \(\displaystyle{ \pmod{8}}\) mamy \(\displaystyle{ m=2k}\), zatem
\(\displaystyle{ (3^k-1)(3^k+1)=2^n}\)
Potęgi dwójki będące kolejnymi liczbami parzystymi to tylko \(\displaystyle{ 2,4}\), skąd \(\displaystyle{ m=2}\) i \(\displaystyle{ n=3}\).
\(\displaystyle{ (3^k-1)(3^k+1)=2^n}\)
Potęgi dwójki będące kolejnymi liczbami parzystymi to tylko \(\displaystyle{ 2,4}\), skąd \(\displaystyle{ m=2}\) i \(\displaystyle{ n=3}\).
-
Piotrusg
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 30 wrz 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
[Teoria liczb] Równania diofantyczne
Nie no bez jaj nie potrzeba takich twierdzen po prostu z mojego rownania wynika ze aby to bylo prawda to musi byc albo 1) 19(x-100)=0 i 84(1-y)=0 czyli x=100 i y=1 albo 2) 19 i 84 sa wzglednie pierwsze wiec sie nie dziela stad x-100 musi dzielic 84 natomiast 1-y musi dzielic 19 czyli własnie x-100=84p oraz 1-y=19k wiadomo ze x<=100 stad p=-1 a skoro tak to x=16 wowczas otrzymujemy ze y=20 c.k.d
- XMaS11
- Użytkownik

- Posty: 372
- Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 47 razy
[Teoria liczb] Równania diofantyczne
Jedynym rozwiązaniem równaniapawelsuz pisze:A co to takiego?Nakahed90 pisze:Skorzystaj z Twierdzenia Mihailescu.
\(\displaystyle{ a^m+1=b^n}\) dla \(\displaystyle{ a,b,m,n}\) całkowitych dodatnich i \(\displaystyle{ m,n \ge 2}\) jest
\(\displaystyle{ (a,b,m,n)=(2,3,3,2)}\)

