z treścią....

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
aneczka12.05@o2.pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

z treścią....

Post autor: aneczka12.05@o2.pl »

statek płynąc z prądem rzeki, przepłynął 80 km w czasie 4 godzin. Płynąc pod prąd, w ciągu 5 godzin przepłynął 70 km. oblicz średnią prędkość statku na wodzie stojącej i średnią prędkość prądu rzeki
Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1096
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

z treścią....

Post autor: Ateos »

V- pred. statku
u- pred. wody
\(\displaystyle{ \begin{cases} V+u= \frac{80}{4} \\ V-u= \frac{70}{5} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ