tlenki

mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

tlenki

Post autor: mat1989 »

Określ charakter chemiczny podanych tlenków, napisz odpowiednie równania reakcji wyjaśniające charakter chemiczny:
a)tlenek strontu (\(\displaystyle{ SrO}\))
b)tlenek azotu III (\(\displaystyle{ N_{2}O_{3}}\))
c)tlenek chromu III (\(\displaystyle{ Cr_{2}O_{3}}\))
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

tlenki

Post autor: Vixy »

wydaje mi sie ze musisz poprostu napisac reakcje metalu z tlenem , 2 Sr+02 = 2Sro b) 4 N+ 302 =2N203 c) 4 Cr + 302 = 2Cr203. mam nadzieje ze jakos to odczytasz , napisalam 02 , bo tlen jest cząsteczką i zawsze wystepuje w ten sposób.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

tlenki

Post autor: mat1989 »

raczej ja mam okreslic czy tlenek jest zasadowy czy kwasny
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

tlenki

Post autor: Vixy »

aa too musisz sprawdzic jakie maja PH , zobacze czy to jeszcze mam , jak cos znajde to napisze
Awatar użytkownika
M.birostris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard
Pomógł: 3 razy

tlenki

Post autor: M.birostris »

na oko to tlenek strontu jest zasadowy, chromu amfoteryczny, a azotu kwasowy. a że ufam mojemu oku to równań nie pisze :] ...i o ile dobrze pamiętam to ph liczy się w roztworach, więc tutaj liczenie takowego jest moim zdaniem "niemoralne".
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

tlenki

Post autor: mat1989 »

tutaj nie trzeba liczyc ph, tylko napisac rownanie tych tlenkow z kwasem albo zasada, chyba i wlasnie z tym mam problem
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

tlenki

Post autor: Vixy »

kwasów i zasad jest dużo wiec nie wiadomo z czym to połączyć:P
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

tlenki

Post autor: mat1989 »

to palacz obojetnie z czym
moze jako kwas HCL
a jako zasade NaOH
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

tlenki

Post autor: Vixy »

ok .. jesli masz tlenek +zasada = wodorotlenek + tlenek ... a) Sr)+ 2 Na0H= Sr(0H)2 + Na20 ..b) tlenek+kwas= sół + woda

[ Dodano: Pią Lut 10, 2006 10:05 pm ]
chrom jest obojetny , wiec nie mozna tego połączyc z kwasem lub zasada , w tym przykładzie b , cos mi sie nie zgadza z tlenami , wydaje mi sie ze reakcja z HCL , nie powstaje , wiec chyba jest to zasada , ale nie jestem pewna .
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

tlenki

Post autor: mat1989 »

tlenek + zasada to nie wyjdzie sol?? czasami bo gdzies znalazlem taki przyklad:
\(\displaystyle{ Al_{2}O_{3}+2NaOH+3H_{2}0->2Na[Al(OH)_{4}]}\)
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

tlenki

Post autor: Vixy »

w tym masz tlenek +zasada+woda .......a jest tlenek+zasada.i wodyy nie ma .

[ Dodano: Pią Lut 10, 2006 10:30 pm ]
hmm , chyba ze w tym zadaniu trzeba to też łączyć z wodą ,nigdy tak rozbudowanej reackji nie robiłam
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

tlenki

Post autor: mat1989 »

w sumie nie wiem ale taki przyklad mamy w ksiazce do chemi
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

tlenki

Post autor: Vixy »

z jakiej ksiązki korzystasz ?:P to jest zakres podstawowy ?
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

tlenki

Post autor: mat1989 »

tak poziom podstawowy wydawnictwo Wsip
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

tlenki

Post autor: Vixy »

ok w swojej ksiazce mam cos na ten temat , wysle kilka przykładów to moze cos pomogą MgO+ H2SO4= MgSO4+ H20 , tutaj widac ze jak tlenek + kwas = metal + woda .. natomiast jesli jest zasada to SiO2+2NaOH= NaSIO3+H20 , tutaj powstaje sól+ woda..
ODPOWIEDZ