a)
Jaka wysokość ma trojkat rownoramienny o podstawie 12 cm i ramieniu 10 cm??
b)
Jaką wyskokosc ma trójkąt rownoboczny o boku 10 cm ??
Z gory dzieki
Oblicz wyskokość trójkata równoramiennego
-
C3biX
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 17 kwie 2008, o 00:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hajnówka
- Pomógł: 1 raz
Oblicz wyskokość trójkata równoramiennego
a)
\(\displaystyle{ 10^{2} = h^{2} + 6^{2}}\)
to już chyba umiesz obliczyć
b)
istnieje taki wzór jak
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
a=10, podstawiasz i liczysz.
\(\displaystyle{ 10^{2} = h^{2} + 6^{2}}\)
to już chyba umiesz obliczyć
b)
istnieje taki wzór jak
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
a=10, podstawiasz i liczysz.
