dwa boki rownolegloboku sa dlugosci 8 i 10, a jedna z przekatnych ma dlugosc 14. Wyznacz:
a) kat ostry rownolegloboku,
b) dlugosc drugiej przekatnej
c) kat miedzy przekatnymi
rownoleglobok i katy
- lionek
- Użytkownik

- Posty: 174
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
rownoleglobok i katy
a) wyznacz z tw. cosinusów...
\(\displaystyle{ 14^2=8^2+10^2-2 \cdot 10 \cdot 8 \cdot cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha =-0.2}\)
kąt rozwarty ma około 102 stopni więc ostry ma około 78...
\(\displaystyle{ 14^2=8^2+10^2-2 \cdot 10 \cdot 8 \cdot cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha =-0.2}\)
kąt rozwarty ma około 102 stopni więc ostry ma około 78...
