Izo przemiany

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
2944562
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 lut 2008, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

Izo przemiany

Post autor: 2944562 »

Proszę o wytłumaczenie tego zadania, jak zabrać się do tych podpunktów. Z góry dzięki za pomoc.



W cylindrze zamknietym tłokiem znajduje sie m = 64 g tlenu, który pracuje w cyklu składajacym sie z dwóch przemian izochorycznych
1-2 i 3-4 i z dwóch izobarycznych 2-3 i 4-1. Kolejne stany gazu oznaczono cyframi: 1, 2, 3, 4. Poczatkowa objetosc tlenu V1 = 0,02 m3, a
cisnienie zmienia sie od p1 = 2,493 · 105 Pa do p2 = 4,986 · 105 Pa, zas temperatura T3 = 1200 K. Masa molowa tlenu M = 32 g/mol. Tlen
uznajemy za gaz doskonały, dla którego ciepło molowe przy stałym cisnieniu CP = 7/2R, ciepło molowe przy stałej objetosci CV=5/2R
a) Oblicz wartosc objetosci V3 oraz wartosci temperatury: T1, T2 i T4.
b) Nazwij przemiany i wyznacz kierunek ich zachodzenia.
c) Narysuj wykres zale+nosci w układzie współrzednych (p, V), (p, T), (V, T).
d) Oblicz ilosc ciepła pobranego Qpobrane i oddanego Qoddane w jednym cyklu przemian.
e) Oblicz prace W, jaka wykonuje tlen w jednym cyklu przemian.
f) Oblicz sprawnosc cyklu dla cylindra zamknietego.
g) Oblicz sprawnosc cyklu Carnota c którego izotermy charakteryzuja sie skrajnymi wartosciami temperatury rozpatrywanego cyklu.
FlowerKaty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 3 wrz 2011, o 10:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krainawiecznejszczęśliwości
Podziękował: 4 razy

Izo przemiany

Post autor: FlowerKaty »

Dołączam się do prośby o pomoc w zadaniu.
ODPOWIEDZ