lustro, soczewki

Zjawiska fotometryczne. Dyfrakcja i interferencja. Załamanie i odbicie światła. Układy optyczne.
betka123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 mar 2009, o 14:03
Płeć: Kobieta

lustro, soczewki

Post autor: betka123 »

1. Jacek stoi 4m przed zwierciadłem płaskim. W jakiej odległości od jacka znajduje się jego odbicie?

2. Marek nosi okulary o zdolności skupiającej 5 dioptrii. Oblicz ogniskową i napisz jaki to rodzaj soczewek.

3. Praca wyjścia elektronu z metalu wynosi 2J. Jaką energię kinetyczną będą miały wybite elektrony jeżeli oświetlimy ją światłem o energii fotonu 3J?

4. Długopis ma 15 cm długości natomiast obraz obserwowany przez soczewkę ma zaledwie 30 mm. Oblicz powiększenie otrzymanego obrazu.

Proszę o zrobienie 1 i 4 i o sprawdzenie 2 i 3.

2. Z=5 dioptrii (D)=0,2 m
f=?
Z=1/f
f=1/Z
f=1/5
f=20 cm

Ogniskowa wynosi 20 cm ale jaka to jest soczewka?

3. W=2J
Energia fotonu=3J
Ek=?
Ek=Ef-W
Ek=3-2=-1 ?!
DM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 30 lis 2007, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

lustro, soczewki

Post autor: DM »

1) dla zwierciadla płaskiego f=0 wiec y=x
2)dobrze , soczewka dwustronnie wypukła
3) od kiedy 3-2=(-1) ?
4)wzor na powiekszenie P=Ho/Hp p=0,2
JolaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 6 lut 2009, o 19:51
Płeć: Kobieta

lustro, soczewki

Post autor: JolaW »

DM, wg mnie stwierdzenie
dla zwierciadla płaskiego f=0 wiec y=x
jest błędem.
Na stronie ... _05-06.doc znalazłam następujące wyjaśnienie:
Ponieważ ogniskowa \(\displaystyle{ f= \frac{R}{2}}\), dla płaskiego zwierciadła \(\displaystyle{ R= \infty}\) mamy \(\displaystyle{ f= \infty}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{f}=0}\), zatem równanie zwierciadła płaskiego przyjmie postać:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}+ \frac{1}{y}=0}\), czyli \(\displaystyle{ y=-x}\), obraz znajduje się w tej samej odległości od zwierciadła co przedmiot, ale za zwierciadłem. Ujemne odległości obrazu od zwierciadła oznaczają zatem obraz pozorny, znajdujący się po przeciwnej stronie zwierciadła niż rzeczywisty przedmiot.
ODPOWIEDZ