rozwiąż równie \(\displaystyle{ cos^{2}x+|sinx|sinx=|x|}\) czy istnieje rozwiazanie w przedziale <0,3>?
Dana Jest Funkcja f(x)=cosx, Rowiaż równanie
f(x)+f(3x)+f(5x)=0 w przedziale x in <-4,2)
rozwiąż równanie
-
kokokosek@wp.pl
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 16:11
- Podziękował: 4 razy
- lionek
- Użytkownik

- Posty: 174
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ f(x)+f(3x)+f(5x)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx+cos3x+cos5x=0}\)
\(\displaystyle{ cosx+2cos4xcosx=0}\) >>> suma cosinusów
\(\displaystyle{ cosx(1+2cos4x)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx=0}\)
\(\displaystyle{ cos4x= - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cosx+cos3x+cos5x=0}\)
\(\displaystyle{ cosx+2cos4xcosx=0}\) >>> suma cosinusów
\(\displaystyle{ cosx(1+2cos4x)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx=0}\)
\(\displaystyle{ cos4x= - \frac{1}{2}}\)
- kadiii
- Użytkownik

- Posty: 638
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
rozwiąż równanie
Dla x, dla którego sinx jest dodatni(jakiego, to już, zadanie dla ciebie) mamy:
\(\displaystyle{ cos^{2}x+sin^{2}x=|x| => x=1 v x=-1}\)
dla pozostałych:
\(\displaystyle{ cos^{2}x-sin^{2}x=|x|}\)
\(\displaystyle{ cos(2x)=|x|}\) i kolejne proste równanie trygonometryczne, jaki przedział rozważamy? Jakie znaki po obu stronach równania,
\(\displaystyle{ cos^{2}x+sin^{2}x=|x| => x=1 v x=-1}\)
dla pozostałych:
\(\displaystyle{ cos^{2}x-sin^{2}x=|x|}\)
\(\displaystyle{ cos(2x)=|x|}\) i kolejne proste równanie trygonometryczne, jaki przedział rozważamy? Jakie znaki po obu stronach równania,
-
kokokosek@wp.pl
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 16:11
- Podziękował: 4 razy
- kadiii
- Użytkownik

- Posty: 638
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
rozwiąż równanie
nie wiem w jakim sensie, więc trudno mi coś poradzić. Zwykłe opuszczenie wartości bezwzględnej na odpowiednich przedziałach, jedynka trygonometryczna, o potem zwykła tożsamość trygonometryczna. Może warto poczytac trochę o temacie, na pewno sie rozjaśni.
