średnia prędkość...

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
mala_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 15:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

średnia prędkość...

Post autor: mala_me »

pomózcie w rozwiązaniu tego zadnia

Samochód cieżarowy, poruszający się ze śr. prędkością 54km/h, przejechał z Elbląga do Bydoszczy w 3h.
a) z jaką śr. prędkością musiałby jechać, aby tę samą trasę przebyć w 2h 42min?
b) ile czasu zajmie mu pokonanie tej trasy jeśłi jego śr. prędkość będzie wnosiła 35km/h.
moozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 23 razy

średnia prędkość...

Post autor: moozo »

s=vt

s=const. dla każdego przypadku.

w a.) masz podane t a w b.) dana jest prędkość
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2009, o 20:55 przez moozo, łącznie zmieniany 1 raz.
mala_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 15:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

średnia prędkość...

Post autor: mala_me »

no wow, znam ten wzór i potrafie go przekształcić, ale i tak nie potrafie zrobić zadania
moozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 23 razy

średnia prędkość...

Post autor: moozo »

Samochód cieżarowy, poruszający się ze śr. prędkością 54km/h, przejechał z Elbląga do Bydoszczy w 3h. stąd obliczasz drogę ze wzoru s=vt


a) z jaką śr. prędkością musiałby jechać, aby tę samą trasę przebyć w 2h 42min?
dane to s i t, przy czym t musisz przeliczyć albo na minuty, albo na godziny.

b) ile czasu zajmie mu pokonanie tej trasy jeśłi jego śr. prędkość będzie wnosiła 35km/h.
dane to s i v, obliczyć t, przekształcając wzór.
mala_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 15:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

średnia prędkość...

Post autor: mala_me »

a) wyszło że ta dorga to 162km v = 162km/162/60h = 437,4 km/h ;/
moozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 23 razy

średnia prędkość...

Post autor: moozo »

w a musisz zamienić 2h 42min na godziny, jak zamienisz na minuty v powinno wyjść w km/min
2h42min=2,7h (sprawdzasz jaką częścią godziny są 42 min. 42/60=0,7)

i teraz policz:
v=s/t

p.s. droga wyszła dobrze
mala_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 15:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

średnia prędkość...

Post autor: mala_me »

a nie mogło być 162/60 min?
moozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 23 razy

średnia prędkość...

Post autor: moozo »

jak zamienisz na minuty to masz:

t=162 min
s=162 km

v=162km/162min=1km/min
a jak chcesz zamienić na km/h to musisz pomnożyć przez 60:

1km * 60 / 1 min * 60 = 60km/60min=60km/h
ODPOWIEDZ