Ostrosłup i pole ?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
7157226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 kwie 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna

Ostrosłup i pole ?

Post autor: 7157226 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość podstawy h= 6cm, a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy a= 60*. Oblicz pole powierzchni całkowitej tej bryły.

Jak to zrobić, nie mam kompletnego pojęcia
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2009, o 21:34 przez 7157226, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Ostrosłup i pole ?

Post autor: piasek101 »

7157226 pisze:W ostrosłupie trójkątnym wysokość podstawy h= 6cm, a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy a= 60*. Oblicz pole powierzchni całkowitej tej bryły.
Coś brak w treści.
Może słowa ,,prawidłowy".
7157226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 kwie 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna

Ostrosłup i pole ?

Post autor: 7157226 »

Tak faktycznie.. przepraszam za pomyłke, już poprawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Ostrosłup i pole ?

Post autor: piasek101 »

Ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego (podstawa) wyznacz bok tego trójkąta (krawędź podstawy).
Z trójkąta prostokątnego (z danym kątem ostrym) : trzecia część wysokości podstawy; wysokość bryły; wysokość ściany bocznej - oblicz tę ostatnią (np z funkcji trygonometrycznych).

Pozostaje wstawiać do wzorów.
ODPOWIEDZ