Oblicz długość boku trójkąta równobocznego

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
gocha

Oblicz długość boku trójkąta równobocznego

Post autor: gocha »

Oblicz ile wynosi długość boku trójkąta równobocznego, jeśli jego pole wynosi \(\displaystyle{ P=9\sqrt{3}cm.^2}\)
Gregsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 18 sie 2004, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Pomógł: 1 raz

Oblicz długość boku trójkąta równobocznego

Post autor: Gregsky »

\(\displaystyle{ P=\frac{a^2\sqrt{3}}{2}}\)

Porównując podane pole i postać wzoru wyliczamy, że a wynosi 3cm.
ODPOWIEDZ