Wyznaczyć obszar zbieżności szeregu.

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Wyznaczyć obszar zbieżności szeregu.

Post autor: dawido000 »

Mam taki przykład:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(6-3x)^n}{3^n+2^n}}\)
Obliczam środek:
\(\displaystyle{ x_0=2}\)
Obliczam g:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} |\frac{a_{n+1}}{a_n}|=\lim_{n\to\infty} |\frac{(-3)^{n+1}(3^n+2^n)}{(3^{n+1}+2^{n+1})(-3)^n}|=}\) ..........
Mój problem to jak obliczyć dalej to granicę?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Wyznaczyć obszar zbieżności szeregu.

Post autor: Rogal »

Nie obliczaj d'Alembertem tylko Cauchym i będzie po kłopotliwym liczeniu.
ODPOWIEDZ