dlaczego nie z proporcji?

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
mala_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 15:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

dlaczego nie z proporcji?

Post autor: mala_me »

1. Książka ma 446 stron. Nakażdej z nich jest 39 wierszy, a w każdym z nich około 55 znaków. ile stron miałaby ta książka, gdyby na każdej stronie było 50 wierszy po 72 znaki w wierszu?

i dlaczego to zadanie zostało rozwiązane tak, a nie np. z proporcji...

446 * 39 * 55 = 956670
956670 : 50 : 72 = 266

2. Jak napisać wzór wyrażający zależność między przyprostokątną trójkąta prostokątnego y a polem tego trójkąta równego 36cmP i przyprostokątną x.

3. Dlaczego to zadanie nie robi się z proporcji tylko podobnie do 1?
9 pracowników w czasie 45h przeprowadziło odczyt liczników zużycia en. cieplnej. ile czasu zajęłoby to brygadzie składającej się z 15 osób pracujących z taką samą wydajnością?
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

dlaczego nie z proporcji?

Post autor: bedbet »

Zademonstruj swoje rozumowanie z proporcją.
mala_me
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 15:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

dlaczego nie z proporcji?

Post autor: mala_me »

no to w pierwszym to ja bym zrobiła tak, ale i tak jest źle xd

446 stron - 39 wierszy -> 55 znaków
x stron 50 wierszy -> 72 znaki

39 * 55 = 2145
50 * 72 = 3600

2145 : 446 = 5


a czy to nie było przpadkiem tak, że w proporcjonalność odwrotnej obliczało się tak mnożąc wszystko ze sobą, a wprost proporcjonalości z proporcji?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

dlaczego nie z proporcji?

Post autor: Rogal »

A może dobrze byłoby zacząć myśleć? Życie to nie wzory i regułki.
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 285
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

dlaczego nie z proporcji?

Post autor: Lonc »

Źle zapisujesz proporcję. Jak już koniecznie chcesz liczyć w ten sposób, to:

446 - 2145
x - 3600

Masz proporcjonalność odwrotną, obliczasz:

\(\displaystyle{ x= \frac{446 \cdot 2145}{3600} = 265,7 \approx 266}\)
ODPOWIEDZ