Witam
Mam obliczyć n, jeśli wiadomo, że
\(\displaystyle{ {n \choose 3} = 56}\) .
Powinno wyjść 8, ale ja niestety robię gdzieś błąd i mi tak nie wychodzi. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
symbol newtona
-
zielono_mi
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Nakahed90
- Użytkownik

- Posty: 8887
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
symbol newtona
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-3)!3!}=56}\)
\(\displaystyle{ (n-2)(n-1)n=336=6\cdot 7 \cdot 8 \Rightarrow n=8}\)
\(\displaystyle{ (n-2)(n-1)n=336=6\cdot 7 \cdot 8 \Rightarrow n=8}\)